Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cebula

Cebula

Cebula wydaje się być zwyczajnym składnikiem, jaki każdego niemal dnia wykorzystujemy w naszej kuchni. Niemniej jednak pod tą całą zwyczajną otoczką kryją się skarby, o których istnieniu nie mieliśmy nawet pojęcia. Na czym polega owa niezwykłość cebuli? Przekonajmy się.

Ojczyzną cebuli jest Azja. W czasie wielkich odkryć i podróży, zwrócono uwagę również i na tą botaniczną ciekawostkę. Roślina w szybkim tempie zjednywała sobie najwybitniejszych kucharzy z Europy i Ameryki, stając się jednym z podstawowych kulinarnych składników. Samą cebulę łatwo rozpoznać po charakterystycznej korzeniowej bulwie i długich, wąskich liściach.

Często bywa tak, że krojąc cebulę nie możemy powstrzymać łez. Warzywo wydaje się zmiękczać nawet najbardziej zatwardziałe serca. Dzieje się tak przez związek o nazwie sulfin etylu. Oprócz tego, w cebulowych warstwach znajdziemy takie wspaniałości jak lotne olejki, witaminy, pektyny oraz flawonoidy. Powyższy skład wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, a także charakteryzuje się prawdziwie bakteriobójczym działaniem. Dodać można, że główka cebuli działać może moczopędnie.

Wspomnieliśmy o zawartych w cebuli, flawonoidach. Z nich natomiast wyróżnić można kwercetynę, która wzmocni nasze serce i oddali od niego ryzyko zawału. Oprócz tego uszczelni naczynia krwionośne, a także sprawi, że staną się bardziej elastyczne.

Jednakże cebula posiada pewne niekorzystne cechy, których należy się wystrzegać. Warzywa tego powinny unikać osoby, które cierpią na zgagę. Cebula może skutecznie wzmocnić wszystkie nieprzyjemne objawy.

Zdarza się, że niektórzy delektują się główką cebuli zjadaną na surowo. Częściej jednak wzbogaca warzywne sałatki czy sosy. Popularna jest też jajecznica z ładnie zeszkloną cebulką. Jeśli spojrzeć na zastosowania bardziej oddalone od gastronomii, należy zwrócić uwagę na łagodzące właściwości cebuli. Usunie miejsca zapalne, a także przyśpieszy gojenie ran. Cebulowe okłady były kiedyś bardzo popularne, a co najważniejsze – przynosiły efekty.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/drb62/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pizza bianca

Pizza bianca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 31min.

Data dodania: 2014-12-04

Dodany przez proseccoprosecco

Kremowa zupa z porów

Kremowa zupa z porów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-09

Dodany przez AgattaAgatta

Spagetti marinara

Spagetti marinara

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-05

Dodany przez AgattaAgatta

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-12-02

Dodany przez AgattaAgatta

Pyszne gołąbki

Pyszne gołąbki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-11-04

Dodany przez proseccoprosecco

Grochówka

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-10-23

Dodany przez proseccoprosecco

Sałatka z buraczków

Sałatka z buraczków

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-14

Dodany przez AgattaAgatta

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-11

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-10-10

Dodany przez AgattaAgatta

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 50min.

Data dodania: 2013-10-03

Dodany przez arturartur

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Gulasz z sokiem z kwaszonej kapusty

Gulasz z sokiem z kwaszonej kapusty

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2013-09-19

Dodany przez proseccoprosecco

Calzone

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-18

Dodany przez AgattaAgatta

Zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa z pęczakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez VoytekKVoytekK

Bigos

Bigos

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2godz. 40min.

Data dodania: 2013-09-06

Dodany przez proseccoprosecco

Paprykowy relish

Paprykowy relish

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-08-23

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne