Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Bulion

Bulion

Większość zup w naszym menu występuje w postaci zagęszczonej. Niezagęszczony wywar z kurczaka lub kury nazywamy potocznie bulionem. Bulion przygotowany zostaje na bazie mięsno-warzywnej, do którą czasem wzbogaca także wołowina. Najczęstszym dodatkiem do takiego posiłku jest makaron, który może zachowywać kształt zarówno niteczek, jak i wstążek.

Rosół sam w sobie posiada bardzo wiele zalet, jednakże jego przygotowanie wymagać będzie sporego nakładu pracy. Musimy pamiętać, że zdrowy i najbardziej wartościowy wywar otrzymamy tylko wtedy, gdy mięso oraz włoszczyznę gotować zaczniemy od zimnej wody. Z czasem dbamy o to, żeby temperatura się stopniowo podnosiła, aż do momentu wrzenia. Dzięki temu cała witaminowa esencja warzyw i wybranego przez nas mięsa, znajdzie się w wywarze. Jeśli przygotowana zupa zdąży odparować, zmieni się w popularny rosół.

W jaki sposób doszło do wynalezienia rosołu? W zamierzchłych już nieco czasach, kiedy dostęp do lodówek nie był tak powszechny jak dziś, ażeby przechować mięso trzeba je było odpowiednio długo gotować, zasolić i na koniec wysuszyć. Po gotowaniu zostawał całkiem smaczny wywar, który z później ochrzczono rosołem.

Wywar ów posiada wiele cech, które mogą przysłużyć się naszemu organizmowi. Rozgrzewa, wzmacnia odporność, a do tego sprawia przyjemność kubeczkom smakowym. Z racji wielu soli mineralnych i mocy witamin, bardzo często staje się lekarstwem na rozstrój żołądka. Bulion przyda się również do złagodzenia objawów, wynikających z infekcji dróg oddechowych. Jest wymarzonym daniem w zimowe dni, szczególnie jeśli jesteśmy zmuszeni do długotrwałego przebywania na mroźnym powietrzu. Przestrzec jednak musimy przed podawaniem mięsnego bulionu dzieciom. Dla naszych pociech o wiele bardziej odpowiednia będzie warzywna wersja pożywnej zupy. Domowej roboty oczywiście.

Bulion jest wywarem na tyle uniwersalnym, że z powodzeniem może stanowić podstawę do innych zup. Bardzo często kończy jako pomidorowa czy chłodnik. Sam rosół może być podawany w różnych wersjach – tłustej lub nieco bardziej delikatnej.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/preppybyday/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-11

Dodany przez proseccoprosecco

Gratin z kalafiorem

Gratin z kalafiorem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-07-18

Dodany przez AgattaAgatta

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-08

Dodany przez AgattaAgatta

Pulpeciki w sosie warzywnym

Pulpeciki w sosie warzywnym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-09-29

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Duszona papryka

Duszona papryka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-30

Dodany przez ewas135ewas135

Wege-gulasz

Wege-gulasz

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-06-20

Dodany przez affaaffa

Pyszna zupa krem z dyni

Pyszna zupa krem z dyni

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 27min.

Data dodania: 2012-05-04

Dodany przez perlowaperlowa

Galaretka w jajku

Galaretka w jajku

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Zapiekanka ryżowo-mięsna

Zapiekanka ryżowo-mięsna

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-04-16

Dodany przez monciaszmonciasz

Zupa z pora

Zupa z pora

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-03-31

Dodany przez eniaenia

Ziołowe gniazda makaronowe

Ziołowe gniazda makaronowe

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Zupa warzywna ze szczawiem

Zupa warzywna ze szczawiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Zupa orientalna

Zupa orientalna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Wątróbka w sosie

Wątróbka w sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-11-23

Dodany przez EmilaEmila

Ryż migdałowy

Ryż migdałowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2011-11-13

Dodany przez EmilaEmila

Ryż z pomidorami

Ryż z pomidorami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2011-11-13

Dodany przez EmilaEmila

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne