Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Zdjęcia

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim ze świeżymi warzywami, mnóstwem ziół, kawą, pysznymi deserami, makaronami w każdym kształcie i formie, oraz pizzą. <br/><br/>Klasyczna pizza to ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i dodatki. Inną, nie mniej pyszną i rozpowszechnioną w Italii jest <b><i>pizza bianca</i></b>, tj. pizza biała, która zamiast sosu pomidorowego ma biały, albo w ogóle go nie ma, a reszta jest jak w klasycznej pizzy, czyli ciasto i dodatki.<br/><br/>Tak naprawdę <b>składniki na pizza bianca</b> można dobierać wg własnego gustu i smaku, niektórzy wybierają jedynie oliwę, rozmaryn i czosnek, inni przygotowują sos czosnkowy, bądź kremowy. Moja wersja jest z sosem kremowym.

Pizza bianca

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2014-12-04
Pizza bianca by Tavallai
Pyszne <b><i>ciasteczka z masłem orzechowym</i></b>, dla dorosłych i dla dzieci, a zwłaszcza dla fanów masła orzechowego. Kruche, bardzo <b>chrupiące</b> na zewnątrz z miękkim środkiem, ciągnącym się niemal <b>jak krówka ciągutka</b> :) Zachwycają absolutnie każdego, łatwe w przygotowaniu oraz co ważne <b>szybko</b> się je piecze :) Wg gustu można masło orzechowe gładkie zastąpić chrupiącym - crunchy, albo zamienić na masło z nerkowców, orzechów laskowych bądź migdałów.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-11-27
Ciasteczka z masłem orzechowym cc by mrsdkrebs
Pyszne i łatwe w przygotowaniu <b><i>biscotti z czekoladą i migdałami</i></b> zadowolą każdego! Czekoladowe ciasto, delikatnie skarmelizowane, najeżone dużą ilością migdałów, niezwykle chrupiące i aromatyczne. Najlepiej smakują z espresso, lub popołudniową herbatą, sprawdzają się też jako snack do szkoły lub pracy :) Polecam!

Biscotti z czekoladą i migdałami

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2014-11-10
Biscotti z czekolada i migdałami cc by kirstenloza
Bardzo czekoladowe i przepyszne <b><i>muffinki brownie</i></b>. Zaspokoją nawet wybredne gusta fanów czekoladowych łakoci. Szybko się je przygotowuje, szybko się pieką i niestety szybko znikają po upieczeniu, dlatego polecam robić od razu z podwójnej porcji ;-)

Muffinki brownie

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2014-11-03
Muffinki brownie by saaleha
<b><i>Gorąca czekolada z marshmallows</b></i> to idealny napój na jesienny bądź zimowy czas. Przepędzi każdy smutek i doda energii do działania. Wg gustu i smaku można wzbogacić napój o szczyptę chilli, czy imbiru, aby miało lepsze właściwości rozgrzewające. Ten deser nie wymaga dodawania cukru, gdyż pianki marshmallow rozpuszczajac się dosładzają czekoladę.

Gorąca czekolada z marshmallows

!olimpia#

Dodane przez:

!olimpia

2014-10-24
Gorąca czekolada z marshmallows by Nomadic Lass
<b><i>Pierogi z kapustą i grzybami</i></b> to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

Pierogi z kapustą i grzybami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-14
Pierogi z kapustą i grzybami
<b><i>Pierogi z kapustą i grzybami</i></b> to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

Pierogi z kapustą i grzybami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-14
Pierogi z kapustą i grzybami
<b><i>Kutia wigilijna</i></b> to jedna z ważniejszych potraw na Wigilii. Wg gustu można dodać też inne bakalie - skórkę cytrynową, orzechy laskowe, migdały lub suszoną żurawinę.<br/><br/>Poniżej <b>kutia tradycyjna</b> - z pszenicą, wzbogacona cukrem waniliowym, bakaliami, oraz dla aksamitnego smaku doprawiona śmietanka kremówką.

Kutia wigilijna

netha#

Dodane przez:

netha

2014-10-09
Kutia wigilijna z pszenicą
<b><i>Czekokubki</i></b> to deser doskonały. Sprawdza się absolutnie w każdym momencie - przy kolacji we dwoje, urodzinach, imprezie z przyjaciółkami, czy dużym przyjeciu - chociażby chrzcinach.<br/><br/>Proste w przygotowaniu, szybko się pieką i wspaniale smakują. Pyszny deser, który lepiej zrobić w większej ilości, gdyż zawsze ich mało ;)<br/><br/>To najlepszy deser na jesienną chandrę i smuteczki! :)

Czekokubki

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-07
Czekokubki, chocohotopots by Agatta
<b><i>Czekokubki</i></b> to deser doskonały. Sprawdza się absolutnie w każdym momencie - przy kolacji we dwoje, urodzinach, imprezie z przyjaciółkami, czy dużym przyjeciu - chociażby chrzcinach.<br/><br/>Proste w przygotowaniu, szybko się pieką i wspaniale smakują. Pyszny deser, który lepiej zrobić w większej ilości, gdyż zawsze ich mało ;)<br/><br/>To najlepszy deser na jesienną chandrę i smuteczki! :)

Czekokubki

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-07
Czekokubki, chocohotopots by Agatta
<b><i>Golonka pieczona</i></b> to pyszne danie, nie tylko dla mężczyzn. Przede wszystkim jest łatwa w przygotowaniu - wystarczy ja tylko natrzec przyprawami, a wspaniały smak to aromatyczna marynata i odpowiednie pieczenie mięsa. <br/><br/><b>Golonka pieczona w piekarniku</b>, z użyciem rękawa do pieczenia pozwala zachować wszystkie soki w mięsie, sprawia że nie wysycha, dzieki czemu jest niezwykle soczyste i wyborne w smaku.

Golonka pieczona

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-10-03
golonka pieczona
<b><i>Ciasto dyniowe</i></b> bardzo proste w przygotowaniu. Udaje się absolutnie każdemu. Jeśli mamy dostep do gotowego puree z dyni przygotowanie ciasta zajmie 5 minut, tyle co wyjąć składniki, odmiezyć i wymieszać. Polecam, bo naprawdę łatwe i smaczne. Dodatkowo można to <b>pyszne ciasto z dyni</b> udekorowac lukrem, lub polewą czekoladowa i płatkami migdałowymi.

Ciasto dyniowe

helas#

Dodane przez:

helas

2014-10-02
Ciasto dyniowe by helas
Prosta jajecznica z salami, która szybko się robi i równie szybko znika. Można ją dodatkowo wzbogacić dodając pokrojony drobno szcztpiorek, paprykę lub cebulę. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą przyprawić jajecznicę kilkoma kroplami tobasco, szczyptą pieprzu kajeńskiego lub po prostu uzyć pikantnego salami.

Jajecznica z salami

mkmadzia#

Dodane przez:

mkmadzia

2014-09-25
Jajecznica z salami
<b>Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie</b>, najlepiej domowym, ale gotowy ze sklepu tez się nada. Ciasto, które zawsze efektownie wygląda i pysznie smakuje. Można w nim użyc galaretke wg własnego gustu i smaku, można też do masy dodać owoce jak borówki czy maliny.

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

mkmadzia#

Dodane przez:

mkmadzia

2014-09-25
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie domowym
<b>Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie</b>, najlepiej domowym, ale gotowy ze sklepu tez się nada. Ciasto, które zawsze efektownie wygląda i pysznie smakuje. Można w nim użyc galaretke wg własnego gustu i smaku, można też do masy dodać owoce jak borówki czy maliny.

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

teressa444#

Dodane przez:

teressa444

2014-09-25
Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie
Najlepsze ogórki małosolne z koperkiem, zawsze się udają i smakują jedzone bez niczego, jak i składnik sałatek, czy surówek. Sekretem dobrych ogórków jest zalewanie ich wrzatkiem, wtedy proces trwa duzo szybciej i czasami takie ogórki już po 3 godzinach od zalania można delektowac sie pysznymi małosolnymi.

Ogórki małosolne z koperkiem

eva45#

Dodane przez:

eva45

2014-09-25
Najlepsze ogórki małosolne z koperkiem w butelce szybko się kiszą
Najlepsze ogórki małosolne z koperkiem, zawsze się udają i smakują jedzone bez niczego, jak i składnik sałatek, czy surówek. Sekretem dobrych ogórków jest zalewanie ich wrzatkiem, wtedy proces trwa duzo szybciej i czasami takie ogórki już po 3 godzinach od zalania można delektowac sie pysznymi małosolnymi.

Ogórki małosolne z koperkiem

Madija#

Dodane przez:

Madija

2014-09-25
Ogórki małosolne z koperkiem
Pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy <b><i>dżem z jeżyn i jabłek</i></b>, o oryginalnym smaku, świetnie nadaje się jako nadzienie <b>do naleśników</b>, czy ciast np. pleśniak lub po prostu <b>na kromkę świeżego chleba</b> z masłem.<br/><br/>Jeżyny zawierają pektyny, <b>związki mineralne</b> i witaminy z grupy A, B i C. Ponadto sa bardzo <b>zdrowe</b>. Jesień to doskonały czas na przygotowywanie dżemu, gdyż na bazarach pojawiają się jeżyny w przystępnych cenach, oraz pyszne, polskie jabłka.

Dżem z jeżyn i jabłek

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-24
Dżem z jeżyn i jabłek
<b><i>Torta di ricotta</i></b> pyszne, <b>włoskie ciasto</b>, w smaku przypomina babke piaskową, jednak jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. <br/><br/>Jest <b>łatwe</b> w wykonaniu, wspaniale smakuje w wersji jak poniżej, ale tez można je wzbogacić o owoce (doskonale nadają sie truskawki, brzoskwinie czy borówki), oraz dodac kakako, czy <b>kawałki czekolady</b>.

Torta di ricotta

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2014-09-19
Torta di ricotta
Sos beszamelowy, inaczej zwany białym jest jednym z najbardziej znanych <b>sosów francuskich</b>. Tak właściwie to zasmażana mąka z masłem, <b>przyprawami</b> i mlekiem. <br/><br/>Sos beszamelowy czosnkowy to pikantniejsza wersja oryginału z <b>czosnkową nutą</b>, doskonale sprawdzająca się jako dodatek do makaronów, warzyw, mięsa czy ryb.

Sos beszamelowy czosnkowy

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2014-09-18
Sos beszamelowy czosnkowy cc by jlastras
Sekretem wspaniałych naleśników jest odpowiedni <b>przepis na ciasto naleśnikowe</b>. Poniższy przepis na <b>ciasto tradycyjne</b> można modyfikować wg własnych potrzeb. <br/><br/>Po dodaniu cukru otrzymamy <b>ciasto naleśnikowe na słodko</b>, jesli kakao to czekoladowe, posiekaną natkę pietruszki lub koperek - naleśniki ziołowe, odrobinę curry, lub pieprzu ziołowego - naleśniki do dań mięsnych, lub kuchni indyjskiej.<br/><br/>Zamiana części mąki na <b>otręby</b> lub grubą mąkę <b>pełnoziarnistą</b> spowoduje, że naleśniki będą \'zdrowsze\' oraz dla tych dbających o linię. Użycie <b>mąki kukurydzianej</b> lub gryczanej zamiast pszennej sprawi, że przepis ten może być wykorzystany dla stosujących <b>dietę bezglutenową</b>.

Ciasto naleśnikowe

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-15
ciasto naleśnikowe cc by Psotka
Sekretem wspaniałych naleśników jest odpowiedni <b>przepis na ciasto naleśnikowe</b>. Poniższy przepis na <b>ciasto tradycyjne</b> można modyfikować wg własnych potrzeb. <br/><br/>Po dodaniu cukru otrzymamy <b>ciasto naleśnikowe na słodko</b>, jesli kakao to czekoladowe, posiekaną natkę pietruszki lub koperek - naleśniki ziołowe, odrobinę curry, lub pieprzu ziołowego - naleśniki do dań mięsnych, lub kuchni indyjskiej.<br/><br/>Zamiana części mąki na <b>otręby</b> lub grubą mąkę <b>pełnoziarnistą</b> spowoduje, że naleśniki będą \'zdrowsze\' oraz dla tych dbających o linię. Użycie <b>mąki kukurydzianej</b> lub gryczanej zamiast pszennej sprawi, że przepis ten może być wykorzystany dla stosujących <b>dietę bezglutenową</b>.

Ciasto naleśnikowe

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-15
Naleśniku wg przepisu ciasto naleśnikowe cc by Agatta
Pyszna, <b>kremowa zupa z porów</b> z książki <i>Po prostu gotuj</i> znanego kucharza <b>Pascala Brodnickiego</b>. <br/><br/>Dzięki śmietance kremówce otrzymujemy niemal <b>aksamitny</b> smak zupy, a dodatek gałki muszkatołowej nadaje wyrazisy, <b>korzenny</b> aromat. <br/><br/>Koneserzy ostrzejszych <b>przypraw</b> moga dodać suszone bądź świeże <b>chili</b>, pieprz kajeński lub sos tabasco. <br/><br/>Polecam wszystkim, bo zupa jest <b>łatwa</b> w przygotowaniu, <b>tania</b> i smaczna.

Kremowa zupa z porów

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-09
Kremowa zupa z porów cc by Seph Swain
Pyszne spagetti z okoniem w roli głównej. Ryba jest delikatna w smaku, zawiera dużo witaminy D i jest smaczna.<br/><br/>Jeśli nie mamy okonia można zastąpić go morszczukiem lub dorszem. <br/><br/><b>Spagetti marinara</b> to łatwy przepis <b>Roberta Makłowicza</b>, znanego krytyka kulinarnego. Polecam!

Spagetti marinara

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-05
Spagetti marinara cc Luca Nebuloni
<b>Galette</b> to francuska nazwa wypieków z kruchego ciasta. Galette mają zazwyczaj okrągły kształt i mogą mieć nadzienie słodkie jak i wytrawne. <br/><br/>Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a słodkie <b>gruszki</b> w połączeniu z <b>imbirem</b> to połączenie idealne. <br/><br/>Poniższy przepis jest autorstwa <b>Gordona Ramsaya</b> i pochodzi z ksiązki <i>Ultimate Home Cooking</i>, tłumaczenie moje własne.

Galette z imbirem i gruszkami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-04
Galette z imbirem i gruszkami cc by Yu+Mi
<b>Hummus z burakiem</b> to wersja klasycznej arabskiej pasty <a href="http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,humus.php">humus</a> w nowym, niezwykle atrakcyjnym kolorze, a także łagodnym, lekko słoddkawym smaku. <br/><br/>Szczególnie polecam nie tylko jako <b>dip</b> do warzyw, ale także jako \'smarowidło\' do chleba, na śniadanie, na lunch, czy sos do wrapów.

Hummus z burakiem

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-09-02
Hummus z burakiem cc by k_hargrav
<b>Ratatouille</b> to jedna z najważniejszych potraw <b>kuchni francuskiej</b>. Podstawowa zasada to równa ilość pomidorów, cukinii i bakłażanów. Niektórzy dodają również cebulę, a także paprykę. <br/><br/>Najważniejszy w przygotowaniu dania jest czas, im dłużej duszą się warzywa tym <b>aromatyczniejszą wersję</b> ratatouille otrzymamy. <br/><br/>Poniższy przepis pochodzi z książki <b>Mireille Guiliano \'Francuzki nie tyją - Książka kucharska\'</b>, pozycja nie została wydana w Polsce, tłumaczenie moje własne.

Ratatouille

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-08-28
Ratatouille - cc by jplahm
<b>Faszerowane bakłażany</b> to niewątpliwie smak lata, a z dodatkami takimi jak kapary, oliwki czy anchois nierozerwalnie łączą się wakacje w Italii. <br/><br/>Przepis pochodzi z książki "Two Greedy Italians eat Italy" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo. <br/><br/>Jest to druga książka włoskiego duetu znanego z serii "<b>Dwaj łakomi Włosi</b>". <br/><br/>Przepis polecam każdemu, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, i nie ma problemu z przygotowaniem, gdyż składniki są dostępne niemal cały rok.

Faszerowane bakłażany

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2014-08-26
Faszerowane bakłażany - cc by Lablascovegmenu
Piernik z miodem i powidłami jest absolutnie genialny! Polecam!

Piernik z miodem i powidłami

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2013-12-17
cc by edzia1301
<b>Keks świąteczny</b> to pyszne, <b>aromatyczne</b> i wilgotne ciasto. <b>Najeżone bakaliami</b>, o rumowej nucie zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebianie, nawet teściowej ;-) Polecam, bo proste w wykonaniu i smaczne!

Keks świąteczny

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2013-12-09
cc by Rachel Tayse
Pyszny <b>makaron z krewetkami</b> w aksamitnym, aromatycznym sosie. Peoste danie, które przygotowuje sie bardzo szybko! Doskonałe dla tych, którzy mają wieczny niedoczas :)

Makaron z krewetkami

Agatta#

Dodane przez:

Agatta

2013-12-02
cc by aguzmanphoto
Doskonała przekąska do piwa. Łatwa w przygotowaniu. <b><i>Krewetki w cieście</i></b> smakują nawet małym dzieciom, które raczej z rezerwą podchodzą do darów morza. Najsmaczniejsze z słodko-kwaśnym sosem chili. W Polsce nie dostanie się świeżych krewetek, więc polecam mrożone, bez pancerzy ale z ogonkami. <br/><br/>UWAGA: Do tej potrawy, nie nadają się małe krewetki koktajlowe! <br/>Smacznego

Krewetki w cieście

prosecco#

Dodane przez:

prosecco

2013-11-25
cc by Sílvia Martín

«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | ... 20 | Następna | »»

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne