Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Zupa ogórkowa na mięsie z ziemniakami

Dodany przez

emilia9n emilia9n

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania: 2010-03-29

Wyświetlenia: 4736

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Zupa ogórkowa na mięsie z ziemniakami

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • mięso wołowe z kością 30 dag
  • ziemniaki 6 sztuk
  • ogórki kiszone 8 średnich sztuk
  • marchew 1 sztuka
  • woda 2,5 litra
  • kostka wołowa 1 kostka
  • kostka warzywna 1 kostka
  • wegeta
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe 3 liście
  • mąka 2 łyżki
  • śmietana 1/2 szklanki

Sposób przyrządzenia

Mięso wypłukać, zalać zimną wodą. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, dodać do mięsa. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać 2 kostki bulionowe: wołową i warzywną, liście laurowe oraz kilka ziaren pieprzu. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z marchwią. Dodać do zupy. Po ok. Pół godziny gotowania, kiedy ziemniaki będą dość miękkie, rozmieszać w kubku mąkę ze śmietaną, wlewać do niego po trochu zupy i rozmieszać. Kiedy temp. Będzie podobna do temp. Zupy dodać rozmieszaną mąkę i śmietanę. Zamieszać dokładnie. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem lub wegetą.

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Zupa ogórkowa na mięsie z ziemniakami

!gośc#

!gośc

2010-03-30 14:58:13

super danie ,dwa w jedym

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne