Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Żeberka w sosie

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1262

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Żeberka w sosie

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • żeberka wieprzowe 70 dag
  • cebula 1 główka
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liść laurowy 2 liście
  • bulion warzywny 2 kostki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • granulowany czosnek (może być kostka czosnkowa)
  • kilka ziarenk pieprzu
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz

Jak zrobić Żeberka w sosie?

Żeberka umyć, wysuszyć oraz pokroić na porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem oraz włożyć do lodówki na około godzinkę. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 ½ szklanki bulionu warzywnego. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut. Sos można zagęścić mąką. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak można dodać rozrobiony, gotowy sos pieczeniowy ciemny, lecz wtedy należy zrezygnować z cebulki. Obie wersje są znakomite w smaku. Sos podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem oraz ulubionym dodatkiem.
Komentarze

Do przepisu na: Żeberka w sosie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

2014-10-09 17:35:23 - Dodany przez !evvka - Dodany do przepisu Kutia wigilijna

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

2014-10-09 17:35:11 - Dodany przez !malwa - Dodany do przepisu Kutia z makaronem

5 szklanek maku? jakiś chochlik sie wkradł ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne