Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Żeberka w sosie

Dodany przez

emilia9n emilia9n

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania: 2010-03-11

Wyświetlenia: 1191

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Żeberka w sosie

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • żeberka wieprzowe 70 dag
  • cebula 1 główka
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liść laurowy 2 liście
  • bulion warzywny 2 kostki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • granulowany czosnek (może być kostka czosnkowa)
  • kilka ziarenk pieprzu
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Żeberka umyć, wysuszyć oraz pokroić na porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem oraz włożyć do lodówki na około godzinkę. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 ½ szklanki bulionu warzywnego. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut. Sos można zagęścić mąką. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak można dodać rozrobiony, gotowy sos pieczeniowy ciemny, lecz wtedy należy zrezygnować z cebulki. Obie wersje są znakomite w smaku. Sos podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem oraz ulubionym dodatkiem.

Komentarze

Do przepisu na: Żeberka w sosie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

2014-01-22 14:00:26 - Dodany przez !kara boch - Dodany do przepisu Ciasto na naleśniki

jest pyszne

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne