Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Żeberka w sosie

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1289

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Żeberka w sosie

Składniki

  • żeberka wieprzowe 70 dag
  • cebula 1 główka
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liść laurowy 2 liście
  • bulion warzywny 2 kostki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • granulowany czosnek (może być kostka czosnkowa)
  • kilka ziarenk pieprzu
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz

Jak zrobić Żeberka w sosie?

Żeberka umyć, wysuszyć oraz pokroić na porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem oraz włożyć do lodówki na około godzinkę. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 ½ szklanki bulionu warzywnego. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut. Sos można zagęścić mąką. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak można dodać rozrobiony, gotowy sos pieczeniowy ciemny, lecz wtedy należy zrezygnować z cebulki. Obie wersje są znakomite w smaku. Sos podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem oraz ulubionym dodatkiem.
Komentarze

Do przepisu na: Żeberka w sosie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne