Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Żeberka w sosie

Dodany przez

emilia9n emilia9n

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania: 2010-03-11

Wyświetlenia: 1253

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Żeberka w sosie

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • żeberka wieprzowe 70 dag
  • cebula 1 główka
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liść laurowy 2 liście
  • bulion warzywny 2 kostki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • granulowany czosnek (może być kostka czosnkowa)
  • kilka ziarenk pieprzu
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz

Jak zrobić Żeberka w sosie?

Żeberka umyć, wysuszyć oraz pokroić na porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem oraz włożyć do lodówki na około godzinkę. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 ½ szklanki bulionu warzywnego. Dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut. Sos można zagęścić mąką. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak można dodać rozrobiony, gotowy sos pieczeniowy ciemny, lecz wtedy należy zrezygnować z cebulki. Obie wersje są znakomite w smaku. Sos podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem oraz ulubionym dodatkiem.
Komentarze

Do przepisu na: Żeberka w sosie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne