Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Żeberka w kapuście

Dodany przez

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2761

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszny zimowy obiad.

Zdjęcia

Pyszny zimowy obiad.

Pyszny zimowy obiad.

Składniki

Jak zrobić Żeberka w kapuście?

Na rozgrzany tłuszcz daje żeberka przyprawione solą, pieprzem i papryka i smażę z każdej ze stron do mocnego zrumienienia. Kapustę odcedzam, płuczę i zalewam woda na czas smażenia się żeberek. Żeberka zdejmuje z patelni odkładam na bok. Na tej samej patelni na tym tłuszczu smażę cebulę pokrojona w kostkę. Cebule zdejmuje z patelni. Kapustę odcedzam trochę kroję jak jest długa i wrzucam na tłuszcz ze smażenia się żeberek i cebuli. Przyprawiam pieprzem, papryką, liściem i zielem. Mieszam i smażę przez jakieś 5 minut. Dodaje cebule usmażoną. Mieszam. Podlewam połowa bulionu i dusze. Dodaje pokrojone w kostkę pieczarki oraz drobno pokrojone jabłko (ono całkowicie w trakcie obróbki potrawy zniknie oddając tylko swój smak i wzbogacając potrawę). Chwile to razem mieszam, ewentualnie przyprawiam kapustę. Dodaje żeberka, mieszam. Podlewam reszta bulionu. W międzyczasie mam już podgrzany piekarnik na 180st. Potrawę przekładam do naczynia żaroodpornego albo jakiejś brytfanki. Na spod naczynia kładę warstwę kapusty na to daje żeberka i przykrywam wszystko szczelnie pozostała kapusta z sosem. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika na jakąś 1h do 1h i 20 minut w zależności od wielkości i ilości żeberek. W trakcie można delikatnie przemieszać górną warstwę kapusty. I gotowe. Żeberka są miękkie ze same odchodzą od kości. Można użyć do tego w połowie tez kapusty świeżej jeśli taka mamy. Wtedy wystarczy ją poszatkować i razem z kiszoną na tym samym etapie dać razem. Niektórzy wrzucają jeszcze suszone śliwki ja nie daje bo u mnie nie lubią ale nie mam nic przeciwko.
Komentarze

Do przepisu na: Żeberka w kapuście

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne