Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Yorkshire pudding

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6267

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Yorkshire pudding to tradycyjna potrawa angielska. Jest to upieczona w oleju mieszanka ciasta naleśnikowego.

Bardzo ciekawa w smaku i dosyć nietypowa, gdyż nazwa pudding zwyczajowo kojarzy się ze słodkim deserem a'la budyń.

Przepis z książki Sunday Lunch, autorem jest Gordon Ramsay.

Zdjęcia

Yorkshire pudding to <b>tradycyjna potrawa angielska</b>. Jest to upieczona w oleju mieszanka ciasta naleśnikowego. <br/><br/>Bardzo ciekawa w smaku i dosyć nietypowa, gdyż nazwa pudding zwyczajowo kojarzy się ze słodkim deserem a\'la budyń. <br/><br/>Przepis z książki <b>Sunday Lunch</b>, autorem jest <b>Gordon Ramsay</b>.

Yorkshire pudding to <b>tradycyjna potrawa angielska</b>. Jest to upieczona w oleju mieszanka ciasta naleśnikowego. <br/><br/>Bardzo ciekawa w smaku i dosyć nietypowa, gdyż nazwa pudding zwyczajowo kojarzy się ze słodkim deserem a\'la budyń. <br/><br/>Przepis z książki <b>Sunday Lunch</b>, autorem jest <b>Gordon Ramsay</b>.

Składniki

Jak zrobić Yorkshire pudding?

Jajka lekko ubijam, mąkę przesiewam i mieszam z solą. Jajka łącze z mlekiem i dodaję mąkę. Dokładnie rozcieram grudki mąki, aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawiam na 10 minut, aby ciasto "odpoczęło" ;).

Do każdego dołka metalowej formy muffinkowej wlewam po łyżce oleju i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Po 10-15 minutach jak już olej będzie bardzo gorący, a nawet zacznie się dymić wyjmuje formę muffinkową (ostrożnie! aby się nie poparzyć) i wlewam po chochelce ciasta do każdego otworu.

Szybko wstawiam formę ponownie do piekarnika i piekę 10-15 minut, aż ciasto wyrośnie, stanie się chrupiące i złociste.

Yorkshire pudding najlepiej zjadać od razu po przygotowaniu, bo wtedy są najsmaczniejsze. Najlepiej podawać je w stylu angielskim czyli do pieczeni, obficie polewając pudding sosem, albo do gulaszu, zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Komentarze

Do przepisu na: Yorkshire pudding

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne