Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Włoski śniadaniowy chlebek bananowy

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5060

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Chlebek bananowy to typowo amerykańskie ciasto, aczkolwiek jego sława znana jest także w Italii. Aby zaakcentować swój własny smak Włosi wzbogacają recepturę o espresso.

Aromatyczny smak kawy doskonale łączy się z bananową słodyczą. Przepis na Włoski śniadaniowy chlebek bananowy pochodzi z książki Nigellissima. Włoskie inspiracje, autorem jest oczywiście znakomita Nigella Lawson.

Zdjęcia

Chlebek bananowy to typowo amerykańskie ciasto, aczkolwiek jego sława znana jest także w <b>Italii</b>. Aby zaakcentować swój własny smak Włosi wzbogacają recepturę o <b>espresso</b>.<br/><br/>Aromatyczny smak kawy doskonale łączy się z bananową słodyczą. Przepis na <b><i>Włoski śniadaniowy chlebek bananowy</i></b> pochodzi z książki <b>Nigellissima. Włoskie inspiracje</b>, autorem jest oczywiście znakomita <b>Nigella Lawson</b>.

Składniki

  • olej roślinny 150 ml
  • banany dojrzałe (400g) 3 sztuki
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • jajka 2 szt
  • cukier drobny 150 gram
  • mąka pszenna 175 gram
  • soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • espresso rozpuszczone 4 łyżeczki

do formy

Jak zrobić Włoski śniadaniowy chlebek bananowy?

Banany obieram, rozgniatam widelcem, dodaję ekstrakt waniliowy, sól, olej i ucieram na gładka masę. Następnie dodaje cukier i ciągle ucierając po jajku. Na koniec wsypuje mąkę, sodę i wlewam rozpuszczone espresso.

Formę keksową wykładam papierem i smaruję powierzchnię olejem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 50-60 minut w 170 stopniach.

Chlebek bananowy nawet po kilku dniach jest dobry, doskonale smakuje jako tost z dżemem lub serkiem waniliowym.
Komentarze

Do przepisu na: Włoski śniadaniowy chlebek bananowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne