Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3505

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą

Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą

Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą

Składniki

  • kolorowe penne 250 gram
  • masło 1/2 łyżki
  • ser mozzarella 1 mała kulka
  • cukinia 1 mała

sos 1

  • jogurt naturalny 1 duży kubek
  • serek mascarpone 25 dkg
  • jajka 5 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki

sos 2

Jak zrobić Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą?

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i odstawić.

Przygotowanie sosu pomidorowego:
pomidory przełożyć do rondla, dodać koncentrat, doprawić do smaku przyprawami i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Przygotowanie sosu jogurtowego:
jogurt, serek, jajka delikatnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Makaron ugotować al'dente, odcedzić i wymieszać z masłem.

Sos pomidorowy wylać na dno naczynia do zapiekania, potem rozłożyć ugotowany makaron. Na makaron wylać większość sosu jogurtowego (zostawić trochę do polania cukinii).

Na wierzchu ułożyć podłużne plastry cukinii i polać resztą sosu, który został. Na samą górę ułożyć mozzarellę pokrojona w plasterki. Zapiekankę zapiec w 200 stopniach przez ok. pół godziny.
Komentarze

Do przepisu na: Wegetariańska zapiekanka z mozzarellą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne