Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tortilla hiszpańska

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 22min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas smażenia: 12 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3554

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas, tortilla ziemniaczana lub tortilla española. Jest to rodzaj omletu ziemniaczanego z cebulą, smażonego na oleju.

Chrupiąca i złocista z zewnątrz, a miękka wewnątrz jest bardzo charakterystycznym daniem hiszpańskim znanym na całym świecie.

Podzielona na małe części tortilla hiszpańska jest popularna jako przekąska tapas.

Zdjęcia

<b><i>Tortilla hiszpańska</i></b>, zwana też <b>tortilla de patatas</b>, tortilla ziemniaczana lub <b>tortilla española</b>. Jest to rodzaj omletu ziemniaczanego z cebulą, smażonego na oleju. <br/><br/>Chrupiąca i złocista z zewnątrz, a miękka wewnątrz jest bardzo charakterystycznym <b>daniem hiszpańskim</b> znanym na całym świecie.<br/><br/>Podzielona na małe części <b>tortilla hiszpańska</b> jest popularna jako przekąska <b>tapas</b>.

Składniki

Jak zrobić Tortilla hiszpańska?

Obieram i myję ziemniaki i cebulę. Wycieram ręcznikiem papierowym. Ziemniaki kroję na małe kawałeczki, dosyć cienkie. Cebule kroje w kostkę. Podgrzewam oliwę, wrzucam na gorąca ziemniaki wymieszane z cebulą. Zmniejszam ogień, solę i smażę często, ale delikatnie mieszając.

W międzyczasie ubijam delikatnie jajka, dodaję sól i pieprz. Jak cebula stanie się szklista, a ziemniaki nie będą surowe wlewam jajka, nakrywam patelnie i smażę na małym ogniu około 5 minut.

Delikatnie przerzucam tortille na talerz i zsuwam z powrotem na patelnię, tak, aby usmażona cześć była u góry. Smażę bez przykrycia 3 minuty i gotowe.
Komentarze

Do przepisu na: Tortilla hiszpańska

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne