Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Torta di ricotta

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 9979

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Torta di ricotta pyszne, włoskie ciasto, w smaku przypomina babke piaskową, jednak jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

Jest łatwe w wykonaniu, wspaniale smakuje w wersji jak poniżej, ale tez można je wzbogacić o owoce (doskonale nadają sie truskawki, brzoskwinie czy borówki), oraz dodac kakako, czy kawałki czekolady.

Zdjęcia

<b><i>Torta di ricotta</i></b> pyszne, <b>włoskie ciasto</b>, w smaku przypomina babke piaskową, jednak jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. <br/><br/>Jest <b>łatwe</b> w wykonaniu, wspaniale smakuje w wersji jak poniżej, ale tez można je wzbogacić o owoce (doskonale nadają sie truskawki, brzoskwinie czy borówki), oraz dodac kakako, czy <b>kawałki czekolady</b>.

Składniki

Jak zrobić Torta di ricotta?

Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
Masło stopić i ostudzić.
Ricottę odsączyć.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodac ricottę, mąkę z proszkiem, mielone migdały, a na koniec masło.

Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Wstawic do piekarnika i piec 45 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Torta di ricotta

!madonna#

!madonna

2014-10-09 17:16:36

czy tam jest zakalec? czy nie?

!Radek#

!Radek

2014-09-25 19:34:18

Bardzo dobre ciasto. Moja żona jest Włoszką i dla niej Torta di ricotta to jedno z ulubionych ciast. Osobiście dla mnie jest to ciasto jak nasz polski biszkopt tylko bardziej wilgotne, coś jakby biszkoptowy sernik :)

!przypadkiem#

!przypadkiem

2014-09-24 12:16:01

ładnie wygląda to ciasto, aż ciekawa jestem jak smakuje?
ricotta kojarzy mi się tylko z nadzieniem do naleśników (coś jak polski twaróg), a teraz czuję się zaintrygowana i zrobię to torta di ricotta, tym bardziej, że uwielbiam babkę piaskową :D

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne