Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tort z masą śmietanową

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4149

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort z masą śmietanową

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • jajka 10 sztuk
  • cukier 2 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki
  • poncz 1/4 szklanki
  • brzoskwinie 1 puszka
  • kremówka 75 dag
  • śmietanfix 4 opakowania
  • cukier puder 2 łyżki
  • płatki migdałowe 10 dag
  • kiwi 10 dag

Jak zrobić Tort z masą śmietanową?

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać powoli cukier. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypywać mąkę cały czas miksując ciasto na niskich obrotach miksera. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na trzy części- blaty. Każdy z nich nasączyć ponczem. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć. Następie pokroić w kostkę. Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijać na wysokich obrotach miksera, dodając cukier puder i zagęstnik ( śmietanfix). Blaty biszkoptowe przekładać masą śmietanową i pokrojonymi w drobna kostkę brzoskwiniami. Wierzch i boki tortu także posmarować masą. Boki obsypać migdałowymi płatkami. Wierzch tortu dowolnie udekorować masą śmietanową i owocami kiwi.
Komentarze

Do przepisu na: Tort z masą śmietanową

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne