Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tort z masą śmietanową

Dodany przez

Albertos Albertos

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania: 2010-03-19

Wyświetlenia: 4128

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort z masą śmietanową

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • jajka 10 sztuk
  • cukier 2 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki
  • poncz 1/4 szklanki
  • brzoskwinie 1 puszka
  • kremówka 75 dag
  • śmietanfix 4 opakowania
  • cukier puder 2 łyżki
  • płatki migdałowe 10 dag
  • kiwi 10 dag

Sposób przyrządzenia

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać powoli cukier. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypywać mąkę cały czas miksując ciasto na niskich obrotach miksera. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na trzy części- blaty. Każdy z nich nasączyć ponczem. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć. Następie pokroić w kostkę. Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijać na wysokich obrotach miksera, dodając cukier puder i zagęstnik ( śmietanfix). Blaty biszkoptowe przekładać masą śmietanową i pokrojonymi w drobna kostkę brzoskwiniami. Wierzch i boki tortu także posmarować masą. Boki obsypać migdałowymi płatkami. Wierzch tortu dowolnie udekorować masą śmietanową i owocami kiwi.

Komentarze

Do przepisu na: Tort z masą śmietanową

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne