Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tort z masą śmietanową

Dodany przez

Albertos Albertos

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania: 2010-03-19

Wyświetlenia: 4145

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort z masą śmietanową

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • jajka 10 sztuk
  • cukier 2 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki
  • poncz 1/4 szklanki
  • brzoskwinie 1 puszka
  • kremówka 75 dag
  • śmietanfix 4 opakowania
  • cukier puder 2 łyżki
  • płatki migdałowe 10 dag
  • kiwi 10 dag

Jak zrobić Tort z masą śmietanową?

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać powoli cukier. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypywać mąkę cały czas miksując ciasto na niskich obrotach miksera. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na trzy części- blaty. Każdy z nich nasączyć ponczem. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć. Następie pokroić w kostkę. Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijać na wysokich obrotach miksera, dodając cukier puder i zagęstnik ( śmietanfix). Blaty biszkoptowe przekładać masą śmietanową i pokrojonymi w drobna kostkę brzoskwiniami. Wierzch i boki tortu także posmarować masą. Boki obsypać migdałowymi płatkami. Wierzch tortu dowolnie udekorować masą śmietanową i owocami kiwi.
Komentarze

Do przepisu na: Tort z masą śmietanową

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne