Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tort z masą śmietanową

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4182

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort z masą śmietanową

Składniki

  • jajka 10 sztuk
  • cukier 2 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki
  • poncz 1/4 szklanki
  • brzoskwinie 1 puszka
  • kremówka 75 dag
  • śmietanfix 4 opakowania
  • cukier puder 2 łyżki
  • płatki migdałowe 10 dag
  • kiwi 10 dag

Jak zrobić Tort z masą śmietanową?

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać powoli cukier. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wsypywać mąkę cały czas miksując ciasto na niskich obrotach miksera. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na trzy części- blaty. Każdy z nich nasączyć ponczem. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć. Następie pokroić w kostkę. Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijać na wysokich obrotach miksera, dodając cukier puder i zagęstnik ( śmietanfix). Blaty biszkoptowe przekładać masą śmietanową i pokrojonymi w drobna kostkę brzoskwiniami. Wierzch i boki tortu także posmarować masą. Boki obsypać migdałowymi płatkami. Wierzch tortu dowolnie udekorować masą śmietanową i owocami kiwi.
Komentarze

Do przepisu na: Tort z masą śmietanową

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne