Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tort wiśniowy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1234

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

ciasto

biszkopt

nadzienie

dekoracja

  • wiórki czekoladowe

Jak zrobić Tort wiśniowy?

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki. Następnie ciastem wykładamy spód okrągłej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 min.

Biszkopt:
Ubijamy żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody, następnie dodajemy 2/3 cukru i cukier waniliowy, stale ubijając. Dodajemy esencję i cynamon. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy masę żółtkową z białkową. Całość posypujemy przesianą mąką z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, ostrożnie mieszamy.
Pieczemy w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem w nagrzanym piekarniku przez 30-35 min.

Wiśnie myjemy, drylujemy, słodzimy i zostawiamy, by puściły sok. Zagotowujemy i osączamy, studzimy. Odmierzamy 0,25 l soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę soku
gotujemy i dodajemy wymieszany z mąką ziemniaczaną i jeszcze raz krótko zagotowujemy. Dodajemy wiśnie, wódkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i, dalej ubijając, dodajemy usztywniacz wymieszany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Na talerzu układamy upieczone ciasto, wykładamy na nie połowę
masy wiśniowej i 1/3 śmietany. Przekajamy biszkopt. Jeden krążek układamy na cieście pokrytym masą wiśniową i bitą śmietaną. Na biszkopt wykładamy resztę masy wiśniowej i
połowę pozostałej śmietany.

Na to położyć drugą warstwę biszkoptu, udekorować resztą
śmietany, wiśniami i wiórkami czekolady. Postawić w chłodnym miejscu.
Komentarze

Do przepisu na: Tort wiśniowy

lewewelina23#

lewewelina23

2011-01-27 09:49:16

bardzo dobry przepis a do tego zrozumiały,polecam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne