Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tort Motylek

Dodany przez

teressa444 teressa444

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2009-07-07

Wyświetlenia: 7348

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort Motylek
Tort Motylek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Biszkopt

Masa truskawkowa

Do nasączenia

Dodatkowo

Sposób przyrządzenia

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając.
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
Wymieszać delikatnie całość, przelać do tortownicy.
Piec około 30 min.

Biszkopt przekroić tak jak na normalny tort i jeszcze przekroić go przez środek na pół. Połówki ułożyć odwrotnie. Biszkopt nasączyć ponczem czyli zmieszać sok z cytryny, wodę i cukier.

MASA
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekać, aż napęcznieje, a następnie dolać odrobinę gorącej wody i rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z zmiksowanymi z truskawek, jogurtem i ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki na około 0,5 godzinę, od czasu do czasu wymieszać, żeby masa równomiernie gęstniała.

Każdy placek ciasta posmarować tężejącą masą, pamiętając o tym, żeby na koniec zostawić także trochę masy do posmarowania boków i wierzchu (jeśli zabraknie można użyć gotową masę truskawkowej do tortów).

Gotowy tort ozdobić według uznania. Na środku ułożyć banana skropionego wcześniej sokiem z cytryny. Tort schłodzić.

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Tort Motylek

kaMisia13#

kaMisia13

2010-02-15 19:58:29

apetyczny;-)

gosiakaminska#

gosiakaminska

2010-01-27 11:15:04

ale śliczny

tulipan#

tulipan

2009-07-30 13:08:35

No wiem ale ile cukru? 1 szkl cukier??? pół szkl cukier???

teressa444#

teressa444

2009-07-27 13:18:32

tulipan-przeczytaj jeszcze raz może znajdziesz cukier......

tulipan#

tulipan

2009-07-20 18:40:00

Składniki Biszkopt jest brakuje a gdzie cukier???

!KROPKA#

!KROPKA

2009-07-16 11:57:19

Po prostu piękny......gratulacje za pomysłowość i na pewno bardzo smaczny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne