Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tort Motylek

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7449

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort Motylek

Tort Motylek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Biszkopt

Masa truskawkowa

Do nasączenia

Dodatkowo

Jak zrobić Tort Motylek?

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając.
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
Wymieszać delikatnie całość, przelać do tortownicy.
Piec około 30 min.

Biszkopt przekroić tak jak na normalny tort i jeszcze przekroić go przez środek na pół. Połówki ułożyć odwrotnie. Biszkopt nasączyć ponczem czyli zmieszać sok z cytryny, wodę i cukier.

MASA
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekać, aż napęcznieje, a następnie dolać odrobinę gorącej wody i rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z zmiksowanymi z truskawek, jogurtem i ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki na około 0,5 godzinę, od czasu do czasu wymieszać, żeby masa równomiernie gęstniała.

Każdy placek ciasta posmarować tężejącą masą, pamiętając o tym, żeby na koniec zostawić także trochę masy do posmarowania boków i wierzchu (jeśli zabraknie można użyć gotową masę truskawkowej do tortów).

Gotowy tort ozdobić według uznania. Na środku ułożyć banana skropionego wcześniej sokiem z cytryny. Tort schłodzić.

Do przepisu na: Tort Motylek

kaMisia13#

kaMisia13

2010-02-15 19:58:29

apetyczny;-)

gosiakaminska#

gosiakaminska

2010-01-27 11:15:04

ale śliczny

tulipan#

tulipan

2009-07-30 13:08:35

No wiem ale ile cukru? 1 szkl cukier??? pół szkl cukier???

teressa444#

teressa444

2009-07-27 13:18:32

tulipan-przeczytaj jeszcze raz może znajdziesz cukier......

tulipan#

tulipan

2009-07-20 18:40:00

Składniki Biszkopt jest brakuje a gdzie cukier???

!KROPKA#

!KROPKA

2009-07-16 11:57:19

Po prostu piękny......gratulacje za pomysłowość i na pewno bardzo smaczny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne