Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tort Motylek

Dodany przez

teressa444 teressa444

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2009-07-07

Wyświetlenia: 7367

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort Motylek
Tort Motylek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Biszkopt

Masa truskawkowa

Do nasączenia

Dodatkowo

Jak zrobić Tort Motylek?

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając.
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
Wymieszać delikatnie całość, przelać do tortownicy.
Piec około 30 min.

Biszkopt przekroić tak jak na normalny tort i jeszcze przekroić go przez środek na pół. Połówki ułożyć odwrotnie. Biszkopt nasączyć ponczem czyli zmieszać sok z cytryny, wodę i cukier.

MASA
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekać, aż napęcznieje, a następnie dolać odrobinę gorącej wody i rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z zmiksowanymi z truskawek, jogurtem i ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki na około 0,5 godzinę, od czasu do czasu wymieszać, żeby masa równomiernie gęstniała.

Każdy placek ciasta posmarować tężejącą masą, pamiętając o tym, żeby na koniec zostawić także trochę masy do posmarowania boków i wierzchu (jeśli zabraknie można użyć gotową masę truskawkowej do tortów).

Gotowy tort ozdobić według uznania. Na środku ułożyć banana skropionego wcześniej sokiem z cytryny. Tort schłodzić.

Do przepisu na: Tort Motylek

kaMisia13#

kaMisia13

2010-02-15 19:58:29

apetyczny;-)

gosiakaminska#

gosiakaminska

2010-01-27 11:15:04

ale śliczny

tulipan#

tulipan

2009-07-30 13:08:35

No wiem ale ile cukru? 1 szkl cukier??? pół szkl cukier???

teressa444#

teressa444

2009-07-27 13:18:32

tulipan-przeczytaj jeszcze raz może znajdziesz cukier......

tulipan#

tulipan

2009-07-20 18:40:00

Składniki Biszkopt jest brakuje a gdzie cukier???

!KROPKA#

!KROPKA

2009-07-16 11:57:19

Po prostu piękny......gratulacje za pomysłowość i na pewno bardzo smaczny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-15 16:40:10 - Dodany przez !Zuza - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

to najlepsza fasolka po bretońsku jaką robiłam i jadłam! dzięki!

2014-09-10 10:21:16 - Dodany przez !ilona - Dodany do przepisu Pieczarki w zalewie

super przepis i bardzo smaczny ;-0

2014-09-09 20:56:51 - Dodany przez !Gosia - Dodany do przepisu Ciasto kisielowe o smaku cytryny

A ile utrzeć margaryny?

2014-07-27 05:53:02 - Dodany przez !annagj2005@yahoo.ca - Dodany do przepisu Żołądki drobiowe duszone

dzieki za pszepis

2014-07-02 10:42:17 - Dodany przez !mafiozo - Dodany do przepisu Ciasto kokosowe

czy moga byc 4 jaja ?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne