Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tort Motylek

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7380

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Tort Motylek

Tort Motylek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Biszkopt

Masa truskawkowa

Do nasączenia

Dodatkowo

Jak zrobić Tort Motylek?

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając.
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
Wymieszać delikatnie całość, przelać do tortownicy.
Piec około 30 min.

Biszkopt przekroić tak jak na normalny tort i jeszcze przekroić go przez środek na pół. Połówki ułożyć odwrotnie. Biszkopt nasączyć ponczem czyli zmieszać sok z cytryny, wodę i cukier.

MASA
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekać, aż napęcznieje, a następnie dolać odrobinę gorącej wody i rozpuścić. Ostudzić, wymieszać z zmiksowanymi z truskawek, jogurtem i ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki na około 0,5 godzinę, od czasu do czasu wymieszać, żeby masa równomiernie gęstniała.

Każdy placek ciasta posmarować tężejącą masą, pamiętając o tym, żeby na koniec zostawić także trochę masy do posmarowania boków i wierzchu (jeśli zabraknie można użyć gotową masę truskawkowej do tortów).

Gotowy tort ozdobić według uznania. Na środku ułożyć banana skropionego wcześniej sokiem z cytryny. Tort schłodzić.

Do przepisu na: Tort Motylek

kaMisia13#

kaMisia13

2010-02-15 19:58:29

apetyczny;-)

gosiakaminska#

gosiakaminska

2010-01-27 11:15:04

ale śliczny

tulipan#

tulipan

2009-07-30 13:08:35

No wiem ale ile cukru? 1 szkl cukier??? pół szkl cukier???

teressa444#

teressa444

2009-07-27 13:18:32

tulipan-przeczytaj jeszcze raz może znajdziesz cukier......

tulipan#

tulipan

2009-07-20 18:40:00

Składniki Biszkopt jest brakuje a gdzie cukier???

!KROPKA#

!KROPKA

2009-07-16 11:57:19

Po prostu piękny......gratulacje za pomysłowość i na pewno bardzo smaczny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne