Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1211

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Moja wariacja na temat tiramisu, które jest inne niż wszystkie, szybkie i bardzo delikatne. Połączenie truskawek i rabarbaru daje świetny rześki smak, deser nie jest zbyt słodki ani mdły. W dodatku pod tą masą biszkopty szybko miękną i nie trzeba na niego długo czekać

Zdjęcia

Moja wariacja na temat tiramisu, które jest inne niż wszystkie, szybkie i bardzo delikatne. Połączenie truskawek i rabarbaru daje świetny rześki smak,  deser nie jest zbyt słodki ani mdły. W dodatku pod tą masą biszkopty szybko miękną i nie trzeba na niego długo czekać

Składniki

  • rabarbar 250 gram
  • truskawki 250 gram
  • syrop truskawkowy 5 łyżek
  • cukier 1/2 szklanki
  • biszkopty podłużne 140 gram
  • serek mascarpone 250 gram
  • twaróg półtłusty 250 gram
  • cukier waniloiwy 2 łyzeczki
  • truskawki do ozdoby 150 gram
  • zelatyna 4 łyżeczki

Jak zrobić Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe?

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy razem z syropem do miękkości. Odstawiamy i dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i połowę cukru. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, gdy napęcznieje mieszamy nad parą a potem dolewamy do naszej masy, mieszając dokładnie. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia
Komentarze

Do przepisu na: Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

!Nela#

!Nela

2012-02-13 17:12:42

To jest profanacja tiramisu.Deser może i fajny, ale do tiramisu mu daleko.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne