Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Szyszki z ryżu i krówek

Dodany przez

Ter-esa Ter-esa

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2008-12-26

Wyświetlenia: 48331

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Opis

Szyszki z ryżu i krówek to popularny deser podawany na prywatkach i przyjęciach w latach '80.

Dosyć tanie i łatwe w przygotowaniu znakomicie sprawdzają się jako słodycze dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Przepis można modyfikować dodając wiórki kokosowe, posiekane migdały, orzechy, czy prażony sezam.

Zdjęcia

Szyszki z ryżu i krówek
Szyszki z ryżu i krówek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • cukierki krówki 1/2 kg
  • margaryna 1 kostka
  • ryż preparowany 2 torebki
  • kakao 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Krówki i margarynę wrzucic do garnka. Wstawić na mały ogień i często mieszając rozpuścic na gładka masę. Dodać kakao, wymieszac i wsypac ryż. Ręce zwilżyc wodą i za pomocą drewnianej łyzki brać cześc ciasta i formować szyszki. Układać na pergaminie i odstawić do ostygniecia.

Uwaga! nie należy długo topić krówek, bo skarmelizują się za mocno i szyszki będą bardzo twarde.

Zobacz wszystkie (19)

Komentarze

Do przepisu na: Szyszki z ryżu i krówek

!( NATI )#

!( NATI )

2012-12-05 16:56:58

Właśnie mam te szyszki robić...Nie wiem czy mi się udadzą ... :D :)

!Spokojny#

!Spokojny

2011-05-23 08:37:02

Jezeli ktokolwiek potrzebuje składników do zrobienia szyszek to moge wszystko przesłać z gotowym przepisem - jestem producentem szyszek z ryzu preparowanego,mogę również wysłać gotowe.

!ciocia#

!ciocia

2011-05-07 13:20:50

pychota

Ter-esa#

Ter-esa

2011-03-01 14:26:56

Ja używam torebki 100 g

!pK#

!pK

2011-02-27 20:22:28

a torebki to ile kg??
znaczy ilo kilogramowe;D

!dadsa#

!dadsa

2011-01-15 16:53:46

Pyszne idealny smak.

djkatee#

djkatee

2010-09-28 18:21:07

Niesmaczne? Przecież to jest pyszne.

!emi#

!emi

2010-09-28 14:20:28

troche niesmaczne ale ciekawy smak

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne