Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Szyszki z ryżu i krówek

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 52644

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Szyszki z ryżu i krówek to popularny deser podawany na prywatkach i przyjęciach w latach '80.

Dosyć tanie i łatwe w przygotowaniu znakomicie sprawdzają się jako słodycze dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Przepis można modyfikować dodając wiórki kokosowe, posiekane migdały, orzechy, czy prażony sezam.

Zdjęcia

Szyszki z ryżu i krówek

Szyszki z ryżu i krówek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • cukierki krówki 1/2 kg
  • margaryna 1 kostka
  • ryż preparowany 2 torebki
  • kakao 2 łyżki

Jak zrobić Szyszki z ryżu i krówek?

Krówki i margarynę wrzucic do garnka. Wstawić na mały ogień i często mieszając rozpuścic na gładka masę. Dodać kakao, wymieszac i wsypac ryż. Ręce zwilżyc wodą i za pomocą drewnianej łyzki brać cześc ciasta i formować szyszki. Układać na pergaminie i odstawić do ostygniecia.

Uwaga! nie należy długo topić krówek, bo skarmelizują się za mocno i szyszki będą bardzo twarde.

Do przepisu na: Szyszki z ryżu i krówek

!( NATI )#

!( NATI )

2012-12-05 16:56:58

Właśnie mam te szyszki robić...Nie wiem czy mi się udadzą ... :D :)

!Spokojny#

!Spokojny

2011-05-23 08:37:02

Jezeli ktokolwiek potrzebuje składników do zrobienia szyszek to moge wszystko przesłać z gotowym przepisem - jestem producentem szyszek z ryzu preparowanego,mogę również wysłać gotowe.

!ciocia#

!ciocia

2011-05-07 13:20:50

pychota

Ter-esa#

Ter-esa

2011-03-01 14:26:56

Ja używam torebki 100 g

!pK#

!pK

2011-02-27 20:22:28

a torebki to ile kg??
znaczy ilo kilogramowe;D

!dadsa#

!dadsa

2011-01-15 16:53:46

Pyszne idealny smak.

djkatee#

djkatee

2010-09-28 18:21:07

Niesmaczne? Przecież to jest pyszne.

!emi#

!emi

2010-09-28 14:20:28

troche niesmaczne ale ciekawy smak

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne