Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Szyszki z ryżu i krówek

Dodany przez

Ter-esa Ter-esa

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2008-12-26

Wyświetlenia: 50649

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Szyszki z ryżu i krówek to popularny deser podawany na prywatkach i przyjęciach w latach '80.

Dosyć tanie i łatwe w przygotowaniu znakomicie sprawdzają się jako słodycze dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Przepis można modyfikować dodając wiórki kokosowe, posiekane migdały, orzechy, czy prażony sezam.

Zdjęcia

Szyszki z ryżu i krówek

Szyszki z ryżu i krówek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • cukierki krówki 1/2 kg
  • margaryna 1 kostka
  • ryż preparowany 2 torebki
  • kakao 2 łyżki

Jak zrobić Szyszki z ryżu i krówek?

Krówki i margarynę wrzucic do garnka. Wstawić na mały ogień i często mieszając rozpuścic na gładka masę. Dodać kakao, wymieszac i wsypac ryż. Ręce zwilżyc wodą i za pomocą drewnianej łyzki brać cześc ciasta i formować szyszki. Układać na pergaminie i odstawić do ostygniecia.

Uwaga! nie należy długo topić krówek, bo skarmelizują się za mocno i szyszki będą bardzo twarde.

Do przepisu na: Szyszki z ryżu i krówek

!( NATI )#

!( NATI )

2012-12-05 16:56:58

Właśnie mam te szyszki robić...Nie wiem czy mi się udadzą ... :D :)

!Spokojny#

!Spokojny

2011-05-23 08:37:02

Jezeli ktokolwiek potrzebuje składników do zrobienia szyszek to moge wszystko przesłać z gotowym przepisem - jestem producentem szyszek z ryzu preparowanego,mogę również wysłać gotowe.

!ciocia#

!ciocia

2011-05-07 13:20:50

pychota

Ter-esa#

Ter-esa

2011-03-01 14:26:56

Ja używam torebki 100 g

!pK#

!pK

2011-02-27 20:22:28

a torebki to ile kg??
znaczy ilo kilogramowe;D

!dadsa#

!dadsa

2011-01-15 16:53:46

Pyszne idealny smak.

djkatee#

djkatee

2010-09-28 18:21:07

Niesmaczne? Przecież to jest pyszne.

!emi#

!emi

2010-09-28 14:20:28

troche niesmaczne ale ciekawy smak

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne