Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, cukier, kakao, stawiamy na średnim ogniu i mieszając podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni c. Do miski wlewamy żółtka, ostudzoną masę kakaową (zostawiamy pół szklanki), aromat i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Do blaszki wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę i pieczemy ok. 30 min. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i polewamy lekko podgrzaną masą kakaową.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta