Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Świąteczna szarlotka

Dodany przez

Ter-esa Ter-esa

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Data dodania: 2010-03-03

Wyświetlenia: 8968

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:


Kiedyś, gdy byłam na zakupach... wypatrzyłam ulotkę z przepisami Delecty-wśród nich był właśnie ten. A ciasto z przepisu jest pyszne.

Zdjęcia

 Świąteczna szarlotka

 Świąteczna szarlotka

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

na spód:

nadzienie

  • jabłka szara reneta 500 g
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • cukier cynamonowy 1 opak

Jak zrobić Świąteczna szarlotka?

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy. Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu). Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm. Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg. Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie. Wierzch szarlotki ozdabiamy "kratką" zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni c i wstawiamy "naszą" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.

Do przepisu na: Świąteczna szarlotka

teressa444#

teressa444

2010-07-27 16:20:51

Szarlotka po prostu przepyszna:)))

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-12 09:48:10

Też mam wiele przepisów delecty ale je urozmaicam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne