Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Świąteczna szarlotka

Dodany przez

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 9045

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:


Kiedyś, gdy byłam na zakupach... wypatrzyłam ulotkę z przepisami Delecty-wśród nich był właśnie ten. A ciasto z przepisu jest pyszne.

Zdjęcia

  <br/>Kiedyś, gdy byłam na zakupach... wypatrzyłam ulotkę z przepisami Delecty-wśród nich był właśnie ten. A ciasto z przepisu jest pyszne.<br/>

  <br/>Kiedyś, gdy byłam na zakupach... wypatrzyłam ulotkę z przepisami Delecty-wśród nich był właśnie ten. A ciasto z przepisu jest pyszne.<br/>

Składniki

na spód:

nadzienie

  • jabłka szara reneta 500 g
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • cukier cynamonowy 1 opak

Jak zrobić Świąteczna szarlotka?

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy. Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu). Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm. Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg. Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie. Wierzch szarlotki ozdabiamy "kratką" zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni c i wstawiamy "naszą" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Świąteczna szarlotka

teressa444#

teressa444

2010-07-27 16:20:51

Szarlotka po prostu przepyszna:)))

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-12 09:48:10

Też mam wiele przepisów delecty ale je urozmaicam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne