Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Surówka z kapusty pekińskiej

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 75155

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 10 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Surówka z kapusty pekińskiej to prosta sałatka, którą można modyfikować wg własnego gustu i smaku. Można ja wzbogacić o inne warzywa, np. paprykę czerwoną, czy pomarańczową, będzie wtedy wdzięczniejsza wizualnie i oczywiście bardziej smaczna.

Część majonezu można zastąpić śmietaną, a osoby będące na diecie mogą użyć jogurtu naturalnego. Surówka znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, oraz na lekką kolację.

Zdjęcia

Surówka z kapusty pekińskiej to <b>prosta sałatka</b>, którą można modyfikować wg własnego gustu i smaku. Można ja wzbogacić o inne warzywa, np. paprykę czerwoną, czy pomarańczową, będzie wtedy wdzięczniejsza wizualnie i oczywiście bardziej <b>smaczna</b>. <br/><br/>Część majonezu można zastąpić śmietaną, a osoby będące na diecie mogą użyć jogurtu naturalnego. Surówka znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, oraz <b>na lekką kolację</b>.

Surówka z kapusty pekińskiej to <b>prosta sałatka</b>, którą można modyfikować wg własnego gustu i smaku. Można ja wzbogacić o inne warzywa, np. paprykę czerwoną, czy pomarańczową, będzie wtedy wdzięczniejsza wizualnie i oczywiście bardziej <b>smaczna</b>. <br/><br/>Część majonezu można zastąpić śmietaną, a osoby będące na diecie mogą użyć jogurtu naturalnego. Surówka znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, oraz <b>na lekką kolację</b>.

Surówka z kapusty pekińskiej to <b>prosta sałatka</b>, którą można modyfikować wg własnego gustu i smaku. Można ja wzbogacić o inne warzywa, np. paprykę czerwoną, czy pomarańczową, będzie wtedy wdzięczniejsza wizualnie i oczywiście bardziej <b>smaczna</b>. <br/><br/>Część majonezu można zastąpić śmietaną, a osoby będące na diecie mogą użyć jogurtu naturalnego. Surówka znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, oraz <b>na lekką kolację</b>.

Surówka z kapusty pekińskiej to <b>prosta sałatka</b>, którą można modyfikować wg własnego gustu i smaku. Można ja wzbogacić o inne warzywa, np. paprykę czerwoną, czy pomarańczową, będzie wtedy wdzięczniejsza wizualnie i oczywiście bardziej <b>smaczna</b>. <br/><br/>Część majonezu można zastąpić śmietaną, a osoby będące na diecie mogą użyć jogurtu naturalnego. Surówka znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, oraz <b>na lekką kolację</b>.

Surówka z kapusty pekińskiej to <b>prosta sałatka</b>, którą można modyfikować wg własnego gustu i smaku. Można ja wzbogacić o inne warzywa, np. paprykę czerwoną, czy pomarańczową, będzie wtedy wdzięczniejsza wizualnie i oczywiście bardziej <b>smaczna</b>. <br/><br/>Część majonezu można zastąpić śmietaną, a osoby będące na diecie mogą użyć jogurtu naturalnego. Surówka znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, oraz <b>na lekką kolację</b>.

Składniki

  • kapusta pekińska 1 sztuka
  • marchewka duża 1 sztuka
  • jabłko duże 1 sztuka
  • majonez 4 łyżki
  • musztarda łagodna 1 łyżeczka
  • sól 2 szczypty
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy 2 szczypty
  • cebula 1 sztuka

Jak zrobić Surówka z kapusty pekińskiej?

Liście kapusty pekińskiej umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym lub za pomocą wirówki do sałaty. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce.

Cebulę obrać i pokroić drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać jabłko, marchewkę oraz cebulę.

Z majonezu i musztardy zrobić sos i polać surówkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem w lodówce, aby smaki się dobrze połączyły.
Komentarze

Do przepisu na: Surówka z kapusty pekińskiej

!Jacek#

!Jacek

2013-01-29 15:00:33

A dlaczego dodajesz majeranku? Czy chodzi o to by zmniejszyć sensacje żołądkowe?
W mojej rodzinie jak się gotuje kapustę to zawsze się dodaje majeranek gdyż ma takie właściwości jak napisałem.
Co do pekińskiej to nie wiem czy coś pomoże majeranek jeśli nie gotujemy tej kapusty.

!Hania#

!Hania

2013-01-26 19:23:01

Bardzo podoba mi się ten przepis. Proste przepisy to dobre przepisy.
Sugerowałabym dodanie jeszcze pora i gruszki zamiast jabłka, oba zmienią smak. Por zaostrzy, a gruszka osłodzi.

!Magda123#

!Magda123

2012-01-22 10:04:08

Polecam:)

nata8813#

nata8813

2009-11-03 18:09:40

ja jeszcze dodaje pomidorka ogorka i kukurydze...pychotka polecam sprobowac

!tata#

!tata

2009-11-03 13:55:05

dodaj średniego pora i sok z połówki cytryny rewelacja

netha#

netha

2009-11-02 08:54:52

prosta i bardzo smaczna

Albertos#

Albertos

2009-09-25 16:00:21

Smaczna, prosta w przygotowaniu sałatka.

!Kucharka#

!Kucharka

2009-09-03 10:44:52

Dodaję jeszcze do pekińskiej pomidora obranego i świeżego ogórka pokrojone to wszystko w plasterki i zamiast majonezu dodaję śmietanę kwaśną.

!ja#

!ja

2009-06-21 14:22:16

Robię taką samą, ale bez jabłka i dodaję jeszcze troszkę kwasku cytrynowego i ciut cukru. Pychota:)

!anniaa#

!anniaa

2009-06-16 16:07:48

Robilam ja dzisiaj po raz pierwszy, ale jest naprawde rewelacyjna, POLECAM

teressa444#

teressa444

2009-06-15 14:25:57

Po prostu super surówka.

!pyrcia#

!pyrcia

2009-06-13 22:30:15

Robie taka samą surowkę i jest pyszna.

weramera#

weramera

2009-06-08 14:35:18

A z pekinskiej jest naprawde smaczna taka delikatna, ale mozna dodac jeszcze majeranku, polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne