Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Struffoli

Dodany przez

Ile porcji: 16

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas smażenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4339

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Struffoli to bożonarodzeniowy przysmak z południowych Włoch. Wdzięcznie wyglądające miodowe kuleczki przypominają smakiem i wyglądem miniaturowe pączki.

Pomimo iż ciasto prawie nie zawiera cukru, to miodowa glazura doskonale dopełnia słodycz. Struffoli można przygotować zamiast tradycyjnych tłustoczwartkowych pączków, faworków czy karnawałowych róż.

Przepis Nigelli Lawson z książki "Nigellissima. Włoskie inspiracje".

Zdjęcia

Struffoli to bożonarodzeniowy przysmak z południowych Włoch. Wdzięcznie wyglądające miodowe kuleczki przypominają smakiem i wyglądem miniaturowe <b>pączki</b>.<br/><br/>Pomimo iż ciasto prawie nie zawiera cukru, to miodowa glazura doskonale dopełnia słodycz. <b>Struffoli</b> można przygotować zamiast tradycyjnych tłustoczwartkowych pączków, faworków czy karnawałowych róż. <br/><br/>Przepis <b>Nigelli Lawson</b> z książki "<b>Nigellissima</b>. Włoskie inspiracje".

Struffoli to bożonarodzeniowy przysmak z południowych Włoch. Wdzięcznie wyglądające miodowe kuleczki przypominają smakiem i wyglądem miniaturowe <b>pączki</b>.<br/><br/>Pomimo iż ciasto prawie nie zawiera cukru, to miodowa glazura doskonale dopełnia słodycz. <b>Struffoli</b> można przygotować zamiast tradycyjnych tłustoczwartkowych pączków, faworków czy karnawałowych róż. <br/><br/>Przepis <b>Nigelli Lawson</b> z książki "<b>Nigellissima</b>. Włoskie inspiracje".

Struffoli to bożonarodzeniowy przysmak z południowych Włoch. Wdzięcznie wyglądające miodowe kuleczki przypominają smakiem i wyglądem miniaturowe <b>pączki</b>.<br/><br/>Pomimo iż ciasto prawie nie zawiera cukru, to miodowa glazura doskonale dopełnia słodycz. <b>Struffoli</b> można przygotować zamiast tradycyjnych tłustoczwartkowych pączków, faworków czy karnawałowych róż. <br/><br/>Przepis <b>Nigelli Lawson</b> z książki "<b>Nigellissima</b>. Włoskie inspiracje".

Składniki

dodatkowo

  • olej do smażenia 3 litry
  • miód 450 gram
  • mąka do podsypywania 4 łyżki
  • posypka do przybrania 4 łyżki

Jak zrobić Struffoli?

Najpierw jedną blachę do pieczenia wysypuje semoliną, a drugą wykładam papierowym ręcznikiem kuchennym. Odstawiam obie na bok.

Mąkę przesiewam z proszkiem, a cytrynę dokładnie myję i po osuszeniu ścieram skórkę.

Ucieram jajka z cukrem, następnie dodaję skórkę z cytryny, oliwę i ubijam aż całość się spieni. Dodaję partiami mąkę i mikserem (zmieniam łopatki na haki) zagniatam ciasto. Jak masa będzie sprężysta i elastyczna dziele ja na 10 części. Każdą roluję na grubość 1,5 centymetra i tnę na 20 kawałków. Następnie w rekach formuje kuleczki, które odkładam na tace wysypana semoliną.

W najszerszym rondlu rozgrzewam olej, jak już jest bardzo gorący (sprawdzam jak zachowuje się ciasto - jak od razu wypływa na powierzchnie i robi się złociste olej jest gotowy). Wrzucam partiami ciasto 10-15 sztuk, po chwili cedzakiem wyjmuję gotowe struffoli i wykładam do odsączenia na blachę z ręcznikiem kuchennym.

Na patelni rozgrzewam miód, aby był płynny, ale nie bardzo gorący i wrzucam po kilka struffoli. Wyjmuję widelcem (pomagając sobie palcami ;) ) i układam na paterze na kształt piramidy.

Na koniec posypuję posypką i podaję.
Komentarze

Do przepisu na: Struffoli

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne