Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Strucla makowa

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3010

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Tagi

Strucla makowa to ciasto, bez którego nie ma Bożego Narodzenia. Najlepsza, gdy ciasto jest tradycyjnie wyrabiane, a masa makowa samodzielnie przygotowana. Polecam, gdyż gotowe masy z puszek nie umywają się smakiem!

Zdjęcia

Strucla makowa to ciasto, bez którego nie ma Bożego Narodzenia. Najlepsza, gdy ciasto jest tradycyjnie wyrabiane, a masa makowa samodzielnie przygotowana. Polecam, gdyż gotowe masy z puszek nie umywają się smakiem!

Składniki

ciasto drożdżowe

masa makowa

  • mak 1 kg
  • białka 6 szt
  • cukier 60 dag
  • masło 12 dag
  • miód 3 łyżki
  • rodzynki 10 dag
  • zapach migdałowy 1 opakowanie
  • skórka z pomarańczy 1 szt

Jak zrobić Strucla makowa?

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuścić 1 opakowanie masła i zostawić do ostygnięcia.

Żółtka ubić z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka z cukrem, przestudzone masło, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrobić ciasto drożdżowe, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mak sparzyć, wylać na wyłożony gazą cedzak i zostawić do ostygnięcia. Zimny mak zmielić. Z 5 białek ubić pianę i dodać do zmielonego maku. Masło rozpuścić i też dodać do maku. Dodać jeszcze cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczową i namoczone rodzynki, wymieszać.

Na stolnicę wyłożyć połowę ciasta, rozwałkować cienko na długość blaszki. Na rozwałkowane ciasto włożyć masę makową. Mak posmarować rozbitym białkiem, zwinąć makowiec i ułożyć w wysmarowanej blaszce.

Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby jeszcze podrosło. Zrobić kolejne makowce do wyczerpania składników. Piec 60 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Strucla makowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne