Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Strucla krucho-drożdżowa z makiem

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4156

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Strucla krucho-drożdżowa z makiem

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Ciasto

Lukier

Jak zrobić Strucla krucho-drożdżowa z makiem?

Foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Mąkę posiekać z masłem dodać jaja, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, roztarte z jedną łyżką cukru drożdże, skórkę cytrynową, wanilię, wszystkie składniki złączyć. Ciasto szybko zagnieść, gdyby było za gęste dodać trochę śmietany. Podzielić na 2 części. Wywałkować w formie prostokąta długości 30 cm, szerokości 25 cm. Połowę opakowania masy makowej bakalland wymieszać z pianą z jednego białka. Rozłożyć ją równo na cieście zostawiając 2 cm dłuższej przestrzeni przy dłuższych bokach od brzegu. Zwinąć ciasto w rulon po linii krótszego oku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy strucle wyrosną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto lekko schłodzić wyłożyć na deseczkę, ostudzić, polukrować lukrem cytrynowym lub rumowym.
Komentarze

Do przepisu na: Strucla krucho-drożdżowa z makiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne