Foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Mąkę posiekać z masłem dodać jaja, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, roztarte z jedną łyżką cukru drożdże, skórkę cytrynową, wanilię, wszystkie składniki złączyć. Ciasto szybko zagnieść, gdyby było za gęste dodać trochę śmietany. Podzielić na 2 części. Wywałkować w formie prostokąta długości 30 cm, szerokości 25 cm. Połowę opakowania masy makowej bakalland wymieszać z pianą z jednego białka. Rozłożyć ją równo na cieście zostawiając 2 cm dłuższej przestrzeni przy dłuższych bokach od brzegu. Zwinąć ciasto w rulon po linii krótszego oku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy strucle wyrosną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto lekko schłodzić wyłożyć na deseczkę, ostudzić, polukrować lukrem cytrynowym lub rumowym.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta