Przepis na Sos żurawinowo-jabłkowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2218
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

  • żurawiny 15 dag
  • jabłka 2 średnie sztuki
  • woda 3/4 szkl
  • cukier 5 dag
  • skórka z cytryny (może być pomarańcza)

Jak zrobić Sos żurawinowo-jabłkowy?

Z umytych i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić jabłka na ćwiartki, wsypać opłukane żurawiny, zalać gorącą wodą i ugotować. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i skórkę z cytryny. Gotowy sos nadaje się do mięs pieczonych, a nawet smażonych.

Podobne przepisy

Koperkowy sos

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-11-24

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Sosy

Zasmażka jasna

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-30

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Sosy

Sos żurawinowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-11-11

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Sos serowy do mięsa

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2022-12-06

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Sosy

Zupa orientalna z kurczakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-18

Dodany przez: nena17

Kategoria: Sosy

Śliwkowy, pikantny sos

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-10-01

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Sosy