Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Sos pomidorowy z koncentratu

Dodany przez

Agatta Agatta

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 10min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 5 min.

Data dodania: 2010-03-26

Wyświetlenia: 25376

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Opis

Sos pomidorowy z koncentratu to prosty i bardzo łatwy w przygotowaniu składnik potraw. Doskonale nadaje się do makaronu, ryżu, kasz oraz do mięs, jako np. składnik gulaszu.

W przepisie jest śmietana i masło, to one sprawiają, że sos jest pyszny, niemal aksamitny w smaku. Bardzo polecam!

Zdjęcia

Sos pomidorowy z koncentratu

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Sposób przyrządzenia

Zagotować 1,5 szklanki wody.
Na wrzątek wrzucić koncentrat, zmniejszyć ogień i mieszać od czasu do czasu.

W międzyczasie w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę. Wlać do sosu i zagotować.

Na koniec dodać masło, oraz śmietanę.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Zobacz wszystkie (11)

Komentarze

Do przepisu na: Sos pomidorowy z koncentratu

!dun3#

!dun3

2013-06-29 16:13:22

bardzo dobry sos!

!ola#

!ola

2013-03-29 17:40:55

Właśnie zrobiłam i jest bardzo pyszny :)) . Polecam dodać odrobine czosnku granulowanego . Pyycha :)) !

!MarCiaa#

!MarCiaa

2012-06-10 11:15:26

Hej. mam 14lat i robilam dzis ten sos. wyszedl świetnie naprawde jest pyszny i wcale nie jest kwaśny . ten sos jest prosty nawet dla dziewczyn w moim wieku. gratuluję i ten sos zostanie w mojej glowie. pozdro.

!Kamel#

!Kamel

2011-10-03 13:57:51

o co wam barany chodzi? Sosów się z koncentratów nie robi? Kto powiedział, że w koncentracie pomidorowym mają być jakieś konserwanty?
Najwyraźniej u was nie ma dobrych koncentratów jak wszystko z chemią macie.
Za kwaśny to Ci wyjdzie jak gotować nie umiesz, a w szczególności chyba najłatwiejszy sos na świecie jakim jest sos pomidorowy.
Pozdro.

Albertos#

Albertos

2010-03-30 21:20:53

Do sosu można dodać odrobinę majeranku i posiekaną natkę pietruszki.

Albertos#

Albertos

2010-03-28 17:57:54

Ter-eso i Wy " goście" muszę Was rozczarować. Przepis został zapożyczony z książki kucharskiej pana Jacórzyńskiego-doktora w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie i zmodyfikowany przeze mnie w kwestii dodania masła. Tak więc zastanawiam się skąd te komentarze, są co najmniej przesadzone. Sos nie jest ani kwaśny, ani nie dobry. A koncentraty pomidorowe nie muszą wcale zawierać konserwantów, jak napisałaś Ter-eso.

!aniagula#

!aniagula

2010-03-28 17:50:24

Dzisiaj ten sos robiłam, weszłam, żeby napisać komentarz i jestem w szoku. Chyba koleżanka z serwisu robi wszystko, żeby panu złe komentarze wystawiać podając się za kogoś innego. Sos wypróbowany, smakuje super.

Albertos#

Albertos

2010-03-28 17:26:29

Nie widzę w tym przepisie niczego dziwnego. Sos bardzo szybko w przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne