Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sorbet żurawinowy

Dodany przez

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3367

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Główne składniki sorbetu to owoce, wino, sok owocowy oraz cukier. Doskonały deser z zimowych owoców. Sorbet podany z gorącym ciastem smakuje wyśmienicie.

Przepis z magazynu Martha Stewart Living nr 3/2007.

Zdjęcia

Główne składniki sorbetu to owoce, wino, sok owocowy oraz cukier. Doskonały deser z zimowych owoców. Sorbet podany z gorącym ciastem smakuje wyśmienicie.<br/><br/>Przepis z magazynu <b>Martha Stewart Living</b> nr 3/2007.

Składniki

  • żurawiny mrożone 2 szklanki
  • sok zurawinowy 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka

Jak zrobić Sorbet żurawinowy?

Podgrzewam w garnku sok, dodaję cukier i żurawiny. Doprowadzam do wrzenia. Jak już żurawiny zmiękną przecedzam całość przez sitko.

Dodaję skórkę otarta z pomarańczy, mieszam i odstawiam, aby wystygło. Przekładam masę do maszynki na lody i postępuję wg instrukcji.

Dla tych co nie maja sorbetiery:
Schłodzoną masę, w szczelnym pojemniku, wkładam do zamrażarki, wyjmuje po 3 godzinach i za pomocą trzepaczki lub widelca rozbijam masę (ma to zapobiec tworzeniu się kryształków wody).

Ponownie wkładam do zamrażarki i po 2 godzinach robię to samo. Przed podaniem kruszę masę w mikserze i podaję w pucharkach lub miseczkach.
Komentarze

Do przepisu na: Sorbet żurawinowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne