Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Śmietanowiec z galaretkami

Dodany przez

Ter-esa Ter-esa

Ile porcji: 24

Data dodania: 2010-03-19

Wyświetlenia: 4405

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Śmietanowiec z galaretkami
Śmietanowiec z galaretkami

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do blaszki

masa

  • śmietana 22 % 500 ml
  • cukier 2-4 łyżki
  • galaretka agrestowa 1 opak
  • galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 opak
  • ga;laretka wiśniowa 1 opak
  • i ew, galaretka niebieska

oraz

  • cukier puder

Sposób przyrządzenia

Galaretki każdą osobno rozpuszczamy w 1, 5 szklanki wrzącej wody, dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia mieszamy. Odstawiamy do zakrzepnięcia - (można dodać tylko 2 lub 3 kolory galaretek). Jajka sparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodajemy mąkę wymieszaną ( dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Blaszkę 25 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą albo mąką. Przelewamy na nią ciasto ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni c. Pieczemy ok. 35 minut na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietanę dodajemy do niej cukier i delikatnie ubijamy do spienienia. Zakrzepnięte galaretki kroimy w kostkę, dodajemy do ubitej śmietany i całość lekko mieszamy. Przestudzone ciasto kroimy poziomo na 2 płaty. Wkładamy dolny płat z powrotem do blaszki, w której się piekło, rozkładamy ubitą śmietanę z galaretkami nakrywamy górnym płatem biszkoptu, lekko dociskamy i odstawiamy ciasto do lodówki do zestalenia się śmietany. Po schłodzeniu i zakrzepnięciu się śmietany posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Śmietanowiec z galaretkami

!Aś#

!Aś

2013-02-27 10:57:07

Czy może być śmietana kremówka?

teressa444#

teressa444

2010-09-20 10:33:00

Bardzo smaczne,,polecan

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-07-27 05:53:02 - Dodany przez !annagj2005@yahoo.ca - Dodany do przepisu Żołądki drobiowe duszone

dzieki za pszepis

2014-07-02 10:42:17 - Dodany przez !mafiozo - Dodany do przepisu Ciasto kokosowe

czy moga byc 4 jaja ?

2014-06-24 16:23:49 - Dodany przez !Me xD - Dodany do przepisu Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Witam! a czy cukier można zastąpić miodem i w jakiej proporcji?? Pozdrawiam Katarzyna

2014-06-18 21:42:13 - Dodany przez !kama - Dodany do przepisu Bułeczki z jagodami

ile wychodzi sztuk???

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne