Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Śmietanowiec z galaretkami

Dodany przez

Ter-esa Ter-esa

Ile porcji: 24

Data dodania: 2010-03-19

Wyświetlenia: 4091

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Śmietanowiec z galaretkami
Śmietanowiec z galaretkami

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do blaszki

masa

  • śmietana 22 % 500 ml
  • cukier 2-4 łyżki
  • galaretka agrestowa 1 opak
  • galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 opak
  • ga;laretka wiśniowa 1 opak
  • i ew, galaretka niebieska

oraz

  • cukier puder

Sposób przyrządzenia

Galaretki każdą osobno rozpuszczamy w 1, 5 szklanki wrzącej wody, dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia mieszamy. Odstawiamy do zakrzepnięcia - (można dodać tylko 2 lub 3 kolory galaretek). Jajka sparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodajemy mąkę wymieszaną ( dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Blaszkę 25 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą albo mąką. Przelewamy na nią ciasto ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni c. Pieczemy ok. 35 minut na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietanę dodajemy do niej cukier i delikatnie ubijamy do spienienia. Zakrzepnięte galaretki kroimy w kostkę, dodajemy do ubitej śmietany i całość lekko mieszamy. Przestudzone ciasto kroimy poziomo na 2 płaty. Wkładamy dolny płat z powrotem do blaszki, w której się piekło, rozkładamy ubitą śmietanę z galaretkami nakrywamy górnym płatem biszkoptu, lekko dociskamy i odstawiamy ciasto do lodówki do zestalenia się śmietany. Po schłodzeniu i zakrzepnięciu się śmietany posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Śmietanowiec z galaretkami

!Aś#

!Aś

2013-02-27 10:57:07

Czy może być śmietana kremówka?

teressa444#

teressa444

2010-09-20 10:33:00

Bardzo smaczne,,polecan

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

2014-01-22 14:00:26 - Dodany przez !kara boch - Dodany do przepisu Ciasto na naleśniki

jest pyszne

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne