Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Śmietanowiec z galaretkami

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 142786

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 29 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

Śmietanowiec z galaretkami

Składniki

  • galaretka cytrynowa 2 szt.
  • galaretka wiśniowa 1 szt.
  • galaretka agrestowa 1 szt.
  • śmietana 18% 400 gram
  • biszkopty 1 opakowanie
  • banan 1 szt.

Jak zrobić Śmietanowiec z galaretkami?

Do trzech salaterek wlać po jednej szklance gotującej wody i rozpuścić galaretki. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej, by mocno zastygły. Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Śmietanę lekko spienić trzepaczką i dodawać stopniowo galaretkę, cały czas mieszając. Tortownicę wyłożyć folią, ułożyć biszkopty i wlać masę śmietanową. Schłodzić i dodać pocięte w kwadraty trzy galaretki. Po zastygnięciu udekorować bananami. Kroić w trójkąty.
Komentarze

Do przepisu na: Śmietanowiec z galaretkami

!Olka#

!Olka

2013-01-29 23:25:50

Jedno z najfajniejszych szybkich ciast. Pamiętam jak moja babcia przygotowywała to ciasto, jak nie mogłam się doczekać kiedy będzie gotowe, pomagałam kroić galaretki i podjadałam. Ah wspomnień smak :)

Najlepsze w tym cieście jest to, że bardzo fajnie się go przyrządza z dziećmi. Teraz sama widzę ile radości daje maluchom pomaganie przy "pieczeniu". I o ile jest lepsze od kolejnego snikersa czy koli.

ewas135#

ewas135

2012-08-31 14:10:02

Robię podobnie. Takie deserki są bardzo smaczne.

kasiaw#

kasiaw

2012-08-27 15:39:45

bardzo smaczny i świetnie się nadaje na upalne dni dla ochłody

!Klaudia#

!Klaudia

2012-04-06 08:34:09

Taki to lubię

affa#

affa

2012-03-01 11:24:23

ależ mi się zachciało śmietanowca!!! i lata, bo śmietanowiec najlepszy latem, po grillowanych kiełbaskach to nasza rodzinna tradycja, ze wjeżdża śmietanowiec! mniam

!ewelcia#

!ewelcia

2011-11-01 20:35:24

robilam kilka razy i plecam:)

enia#

enia

2011-10-27 09:06:17

Fajne kolorowe i ma wielką zaletę - z pewnością się nie przypali:)

Marta1986#

Marta1986

2011-10-03 19:51:14

genialne

sylwa131#

sylwa131

2011-08-16 19:27:56

musi być pyszne

pioge7#

pioge7

2011-06-13 06:49:13

musi być pyszne :D

ben-ka#

ben-ka

2011-05-09 22:57:25

Robię ten deser ale nie dodaję bananów i biszkoptów z tym,że w moim przepisie jest jeszcze mleko.A ciasto mam pod nazwą "Kolorowe galaretki".

!!natalia!#

!!natalia!

2011-05-08 10:54:23

Ja twierdze,że te banany są nie potrzebne.Napiszcie czy banany są potrzebne czy z nimi jest smaczniejsze ciasto?

malg0kolczyk0wnia#

malg0kolczyk0wnia

2011-04-27 14:12:15

znam ten przepis pod nazwa bajka ;) jest super ;)

!Anna#

!Anna

2011-04-09 10:11:32

Ten przepis na śmietanowca jest najlepszy!!Tylko,że tą masą przekładam biszkopt,wtedy wygląda to jak tort!!!

malg0kolczyk0wnia#

malg0kolczyk0wnia

2011-04-08 09:02:15

ooo dziekuję za przypomnienie tego przepisu!! dla mnie to smak dzieciństwa ;)

!zuzka#

!zuzka

2010-09-28 11:14:57

ja daje smietane z jogurtem naturalnym w stosunku 2;1 i troche soku z cytryny i cukru pudru. oczywiscie macie racje z ta zelatyna - trzeba ja dac bo inaczej sie nie zastygnie tak dobrze:) Pysznosci:) mniam!!

!Agnieszka#

!Agnieszka

2010-09-26 09:32:24

dodaję serek waniliowy a nie jogurt, pomyliło mi się :)

!Agnieszka#

!Agnieszka

2010-09-26 09:31:23

Zamiast śmietany dodaję jogurt waniliowy, mniej kaloryczny a równie pyszny. Nie dodaję też owoców ani biszkoptu, ale musze spróbować z tymi skłądnikami :)

mkmadzia#

mkmadzia

2010-06-30 16:36:54

dalam 30 smietane , wyszlo pyszne, i dalam mniej galaretki bo wg mnie za duzo jest w srodku

!gryzelda#

!gryzelda

2010-06-21 10:39:31

ja zamiast smietany dodaje 2serki waniliowe

!aga#

!aga

2010-06-05 20:11:15

na prawdę u mnie w domu zrobił furorę,ale proponuję dodać żelatynę... ja za drugim razem dodałam i był taki jak być powinien.....po prostu pyszny!

lewewelina23#

lewewelina23

2010-06-02 14:26:23

bardzo ladnie wygląda ale ja bym dodała troszkę cukru do tego

!:)#

!:)

2010-04-20 13:09:14

JA TEZ DAJE SMIETANE 30%. I JEST PYSZNE

Pola#

Pola

2010-02-18 05:34:10

Super przepis...Musze wyprobowac bo wyglada pysznie!!

tulipan#

tulipan

2010-01-27 21:55:35

Ale pychota!

gosiakaminska#

gosiakaminska

2010-01-27 17:19:47

dosyć że pięknie wygląda to i jak smakuje:)

!gosc#

!gosc

2009-10-23 13:59:25

w przepisie, który ja znam jest kwaśna 18%. A bez żelatyny będzie ok, jeśli galaretka dobrze się zsiądzie (ta dodana do smietany) :)
Pozdrawiam

!doroti#

!doroti

2009-08-16 09:25:51

witam,
nie mogę doczytać się w przepisie, jakiej mam użyć śmietany, czy zwykłej (kwaśnej) czy słodkiej 18%. Czy może ktoś odpowiedzieć na moje pytanie, gdyż ciasto wygląda bardzo apetycznie i chciałabym móc je zrobić. Pozdrawiam

!miśka#

!miśka

2009-08-10 10:00:48

czy ktoś może odpowiedzieć na zadane pytanie: cy śmietanę trzeba kwaśną czy słodką ??

noteska#

noteska

2009-08-09 16:19:55

Przepis da sie bez problemu wydrukować :)

wersja do druku pod linkiem
http://www.gwiazdywkuchni.pl/Drukuj_przepis,161174436943.php

MONIKA1982#

MONIKA1982

2009-08-09 16:17:04

DLACZEGO NIE MOZNA WYDRUKOWAC TWOJEGO PRZEPISU????

!miśka#

!miśka

2009-08-06 19:01:25

śmietanę trzeba słodką czy kwaśną ?

!hensha#

!hensha

2009-07-30 15:55:18

dzięki za odpoweidź ;) a powiedzcie,czy ciacho nie rozpada się, tzn. czy jest na tyle stabilne inie "ciapowate" bez dodatku żelatyny? zamierzam spróbować w sobotę ;)

noteska#

noteska

2009-07-13 13:02:12

!hensha - mi z 18% wychodzi przepyszny :)

no i to zawsze mniej kalorii niż z tłustą kremówka 30% :D

!kotka#

!kotka

2009-07-12 19:29:08

mysz ale ty jesteś przemądrzała!!!różne są przepisy więc nie krytykuj!!!rób sobie jak chcesz!przepyszne!

!hensha#

!hensha

2009-07-11 14:49:06

Wygląda smakowicie,ale czy na pewno trzeba użyć śmietanki 18% ? Czy raczej 30% ? proszę o odpowiedź.

!k#

!k

2009-06-26 18:19:33

przepyszne

!Nika#

!Nika

2009-06-25 11:15:10

Atrakcyjniej wygląda, gdy wrzucimy winogrona, choć można też inne owoce; świeże lub z puszki

weramera#

weramera

2009-06-08 14:39:49

Bardzo smaczny, ale mozna dodac owoce jakie sie chce moze tez byc ananas tak zrobilam i tez mo smakowalo, super..

weramera#

weramera

2009-06-08 14:37:37

Bardzo smaczny, ale mozna dodac owoce jakie sie chce moze tez byc ananas tak zrobilam i tez mo smakowalo, super..

!agnieszka#

!agnieszka

2009-06-07 09:13:29

Przepis pyszny i prosty robiłam wczoraj zajęło mi to nie wiele czasu a ile radości miały moje dzieci z tak kolorowego i lekkiego przysmaku.polecam

!ANA#

!ANA

2009-06-04 09:21:14

Robie te galantine od 20 lat na kazda uroczystosc domaowa!!!
Tylko ze ja daje zelatyne rozpuszczona w 1/2 szklance ciepłego mleka.Potem ja rozczepuje ze smietana i cukrem.Nie daje biszkoptow tylko na sama tortownice wykładam pokrojone galaretki z rodzynkami.

!andzia#

!andzia

2009-05-23 15:39:20

trochę dziwny ten przepis

!mysz#

!mysz

2009-04-13 16:39:14

pierwsze slysze ze ktos robi smietanowca ze smietany 18 % ja robie z 30 % i wlewam do smietany zelatyne bo wtedy ciasto ma kolor smeitany a nie galaretki

!dudududu#

!dudududu

2009-02-14 11:52:15

Mam pytanie. Czy galartke koniecznie trzeba rozpuscic w tylko jednej szklance wody czy tak jak jest na opakowaniu, czyli w 500ml ?

!awp#

!awp

2009-01-31 23:28:08

Chodzi o tą jedną galaretke cytrynową co została zalana wrzątkiem i tylko ostudzona.

!tc#

!tc

2009-01-17 16:00:04

"Śmietanę lekko spienić trzepaczką i dodawać stopniowo galaretkę, cały czas mieszając."
jaką galaretkę? przecierz smietana sama niezastygnie

!Anka#

!Anka

2008-12-12 13:12:26

Wyglada pysznie, ale mam pytanie czy mozna dodac rodzynki? Bo bardzo lubie i wydaje misie, zetez by nie zaszkodzily...

!Szala#

!Szala

2008-10-24 17:40:29

Banana mozna zastapic brzoskwiniami

!Sylwia#

!Sylwia

2008-10-18 09:44:29

Wygląda tak apetycznie....dzisiaj wypróbuje ten przepis :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne