Przepis na Smażone papryczki Padron

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
6 min.
Czas przygotowania:
1 m
Czas smażenia:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
5850
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia hiszpańska

Smażone papryczki Padron to popularna w Hiszpanii przystawka.

Papryczki nie są słodkie, ale też nie są ostre jak chili, na półwyspie Iberyjskim nazywane są pimientos de padron.

Papryczki popularne są także na Wyspach Kanaryjskich, gdzie pierwszy raz je spróbowałam i bardzo polecam, bo danie jest przepyszne!

Zdjęcia

Składniki

  • papryczki padron 20 sztuk
  • olej 0,5 szklanki
  • sól gruboziarnista 1/4 łyżeczki

Jak zrobić Smażone papryczki Padron?

Papryczki padron umyć i wysuszyć ręcznikiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucać na gorący olej papryczki i smazyc często obracając. Usmażone papryczki odsączać na ręczniku papierowym. Podawać posypane świeżo mieloną gruboziarnistą solą.

Podobne przepisy

Moja paella z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-11-01

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Kalmary panierowane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Smażone papryczki Padron

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 6 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Ciecierzyca z chorizo

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Quasadilla z kurczakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: bernika

Kategoria: Kuchnia hiszpańska

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Desery