Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Słodkie bułeczki

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1586

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Słodkie bułeczki

Składniki

  • mąka tortowa 4 szkl
  • cukier 12-15 dag
  • żółtka 2 2 szt
  • jaja 2 szt
  • mleko 250 ml
  • drożdże 5 dag
  • masło 1 łyżka
  • lub margaryna
  • starta skórka cytrynowa
  • sól

Jak zrobić Słodkie bułeczki?

Mąkę dwukrotnie przesiewamy. Robimy rozczyn z jednej szklanki mąki, letniego mleka i rozpuszczonymi drożdżami. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podrósł. W tym czasie ucieramy masło z cukrem i w trakcie ucierania dodajemy żółtka i całe jaja. Ciągle ucierając wlewamy wyrośnięty rozczyn, startą skórkę z cytryny i odrobinę soli. Całość miesimy, czyli zarabiamy dokładnie, by ciasto odstawało od naczynia i rąk. Ciasto nie może być ani za twarde, ani za rzadkie, ma być lekko wolne. Gdy wyjdzie nam za rzadkie dodajemy do niego trochę przesianej mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by pięknie nam wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy podłużne bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pozostawiamy bułeczki około 15 minut, by podrosły i pieczemy w średnio gorącym piekarniku180 stopi c. Na złoty kolor - około 25 - 30 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Słodkie bułeczki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne