Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Śliwkowy, pikantny sos

Dodany przez

Ile porcji: 4

Data dodania:

Wyświetlenia: 972

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Sos doskonale smakuje, podany z zimnymi pieczeniami mięsnymi.

Zdjęcia

Śliwkowy, pikantny sos

Śliwkowy, pikantny sos

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • suszone śliwki 15 - 20 szt
  • imbir 1-2 szczypty
  • goździli 2-3 ziarna
  • owoc jałowca 5 ziaren
  • cynamon 1/4 laski
  • czerwone wytrawne wino 2/3 szkl
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • ew. przecier pomidorowy 2 łyżki

Jak zrobić Śliwkowy, pikantny sos?

Śliwki płuczemy, zalewamy na noc szklanką wody. Następnego dnia gotujemy aż będą miękkie. Do gotujących się śliwek dodajemy imbir, goździki, ziarna jałowca i cynamon. Po ugotowaniu do miękkości przecieramy przez sito. Do przetartej masy dodajemy 1/2 szklanki czerwonego wina i łyżkę koncentratu pomidorowego. Zamiast koncentratu możemy dodać 2 łyżki przecieru. Wymieszać, zagotować i podawać.

Do przepisu na: Śliwkowy, pikantny sos

Albertos#

Albertos

2010-03-17 14:54:25

Podobny sos podaję z gorącymi pieczeniami. Smakuje wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne