Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Sernik w kratkę

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5569

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Sernik w kratkę

Sernik w kratkę

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Ciasto

Masa serowa

Polewa

Jak zrobić Sernik w kratkę?

Ciasto- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao oraz dżem. Wszystko dokładnie wymieszać, dolewając mleko. Na samym końcu dodać białka ubite na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę. Piec w 180 st. C ok. 30 minut.
Masa serowa-Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zbieleje, dodać żółtka, ser (dwa razy zmielony).Dokładnie wymieszać dosypując budyń, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu masę delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Prostokątną formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć wzdłuż 4 paski ciasta - w równych odległościach. Przerwy wypełnić masą serową. Ułożyć drugą warstwę. Na serze umieścić paski ciasta (5 szt.), a między nimi ponownie wypełnić serem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 1 godzinę i 15 minut.
Po wystudzeniu udekorować polewą.
Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia wsypać cukier, kakao, wlać mleko i mieszać. Gdy polewa zgęstnieje i ostygnie, polać ciasto.

Do przepisu na: Sernik w kratkę

!megunia#

!megunia

2010-12-18 17:50:18

Dzisiaj zrobiłam ten sernik po raz pierwszy i na pewno zrobię go znowu na Święta, bo wyszedł pyszny i wygląda też świetnie. Super przepis :)Polecam do ciasta dodawać kakao DecoMoreno(jakoś tak się pisze), bo jest naprawdę ciemne i ciasto ładnie wygląda, inne są w porównaniu z nim za jasne.

tulipan#

tulipan

2010-08-03 16:29:35

Cudna przepis.
Polecam :))

netha#

netha

2010-08-01 09:33:39

fantastyczny sernik, super się prezentuje a do tego świetnie smakuje, polecam!

!Kropka #

!Kropka

2010-07-28 15:42:47

Jaki apetyczny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

2014-10-09 17:35:23 - Dodany przez !evvka - Dodany do przepisu Kutia wigilijna

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

2014-10-09 17:35:11 - Dodany przez !malwa - Dodany do przepisu Kutia z makaronem

5 szklanek maku? jakiś chochlik sie wkradł ;)

2014-10-09 17:34:07 - Dodany przez !malwa - Dodany do przepisu Kutia z ryżem

też nie lubię kutii z pszenicy, ale nie dawałabym miodu, masy makowe ze sklepu są baaardzo słodkie

2014-10-09 17:24:21 - Dodany przez !ona - Dodany do przepisu Faszerowane bakłażany

zamiast bułki tartej dodałabym parmezan albo grana padano, myśle ze z feta też byłoby super :)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne