Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Sernik w kratkę

Dodany przez

teressa444 teressa444

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania: 2010-07-28

Wyświetlenia: 5436

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Sernik w kratkę
Sernik w kratkę

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Ciasto

Masa serowa

Polewa

Sposób przyrządzenia

Ciasto- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę przesianą z sodą i kakao oraz dżem. Wszystko dokładnie wymieszać, dolewając mleko. Na samym końcu dodać białka ubite na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę. Piec w 180 st. C ok. 30 minut.
Masa serowa-Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zbieleje, dodać żółtka, ser (dwa razy zmielony).Dokładnie wymieszać dosypując budyń, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu masę delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Prostokątną formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć wzdłuż 4 paski ciasta - w równych odległościach. Przerwy wypełnić masą serową. Ułożyć drugą warstwę. Na serze umieścić paski ciasta (5 szt.), a między nimi ponownie wypełnić serem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 1 godzinę i 15 minut.
Po wystudzeniu udekorować polewą.
Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia wsypać cukier, kakao, wlać mleko i mieszać. Gdy polewa zgęstnieje i ostygnie, polać ciasto.

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Sernik w kratkę

!megunia#

!megunia

2010-12-18 17:50:18

Dzisiaj zrobiłam ten sernik po raz pierwszy i na pewno zrobię go znowu na Święta, bo wyszedł pyszny i wygląda też świetnie. Super przepis :)Polecam do ciasta dodawać kakao DecoMoreno(jakoś tak się pisze), bo jest naprawdę ciemne i ciasto ładnie wygląda, inne są w porównaniu z nim za jasne.

tulipan#

tulipan

2010-08-03 16:29:35

Cudna przepis.
Polecam :))

netha#

netha

2010-08-01 09:33:39

fantastyczny sernik, super się prezentuje a do tego świetnie smakuje, polecam!

!Kropka #

!Kropka

2010-07-28 15:42:47

Jaki apetyczny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne