Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Samosy

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Czas smażenia: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2188

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Samosy to popularne danie kuchni indyjskiej. Nadzienie może być wegetariańskie - z samych warzyw, a może też być z mięsem (mielona wołowina, drób) lub rybne. Ciasto użyte przy samosach może być kruche, filo, a nawet francuskie.

Zdjęcia

<b>Samosy</b> to popularne danie kuchni indyjskiej. Nadzienie może być wegetariańskie - z samych warzyw, a może też być z mięsem (mielona wołowina, drób) lub rybne. Ciasto użyte przy samosach może być kruche, filo, a nawet francuskie.

Składniki

  • ciasto kruche 250 gram

farsz

  • ugotowane ziemniaki średnie 2 sztuki
  • cebula mała 1 sztuka
  • groszek 4 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • kumin mielony 2 szczypty
  • kolendra mielona 2 szczypty
  • kurkuma 2 szczypty
  • papryka słodka 2 szczypty

sztuka

Jak zrobić Samosy?

Cebule pokroić w drobna kosteczkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej, wrzucić przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i pieprz. Często mieszając smażyć przyprawy około minuty i dodać cebulę, oraz groszek. Jak cebula zacznie brązowieć dodać utarte ziemniaki. Posolić. Po 3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i pokroić w pasy o szerokości 5 cm.

Zagiąć brzegi ciast z jednego końca ciasta, tak aby zrobiła się trójkątna kieszonka. Docisnąć i włożyć do środka farsz. Następnie owinąć kieszonkę resztą ciasta.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć samosy. Piec 15-25 minut, w zależności od grubości ciasta.
Komentarze

Do przepisu na: Samosy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne