Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Sałatka Cezar

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2384

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Sałatka Cezar to najbardziej znana amerykańska sałatka wymyślona w Meksyku przez włoskiego restauratora Caesar Cardini.

Podstawa jest sałata rzymska, grzanki oraz sos, w którego skład wchodzi sos Worcester. Polecam!

Zdjęcia

<b>Sałatka Cezar</b> to najbardziej znana amerykańska sałatka wymyślona w Meksyku przez włoskiego restauratora Caesar Cardini. <br/><br/>Podstawa jest sałata rzymska, grzanki oraz sos, w którego skład wchodzi sos Worcester. Polecam!

Składniki

  • sałata rzymska 1 główka
  • chleb tostowy 2 kromki
  • żółtko 1 sztuka
  • parmezan tarty 4 łyżki
  • oliwa 5 łyżek
  • anchois 6 filecików
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sos Worcester 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 2 szczypty

Jak zrobić Sałatka Cezar?

Sałatę rzymską umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu. Chleb tostowy zgrillować w piekarniku, lub w tosterze. Po wystudzeniu pokroić w kostkę - na grzanki.

Czosnek przetrzeć praską, 2 fileciki anchois posiekać. Następnie zmiksować sos Worcester, z żółtkiem, sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, anchois i połową parmezanu.

Na sałacie ułożyć cząstki jajka, grzanki, polać sosem, posypać pozostałym parmezanem i udekorować filecikami anchois.
Komentarze

Do przepisu na: Sałatka Cezar

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne