Przepis na Ryba w sezamie

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3774
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

Jak zrobić Ryba w sezamie?

Filety opłukać, osuszyć. Przekroić na połówki, a potem na średnie kawałki. Imbir umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymie­szać z imbirem, sokiem cytrynowym i cytrynową skórką. Marynatą skropić rybę i odstawić do lodówki na 20 minut. W miseczce wymieszać przesianą mąkę ze szczyptą so­li i pieprzu. Do drugiej wsypać ziarno sezamowe. W trze­ciej roztrzepać jajko ze szczyptą gatki muszkatołowej. Ka­wałki ryby obtaczać w mące i zanurzać w jajku. Następnie obtoczyć w ziarnach sezamu, dociskając je do ryby. Na patelnię wlać olej do wysokości 3 cm i rozgrzać do takiej temperatury, że zanurzona w nim kostka chleba zbrązowieje w 15 sekund. Kawałki ryby wkładać partiami do oleju i smażyć z obu stron na jasnozłota. Osaczyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podobne przepisy

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Karp pieczony z ziolami

Ile porcji: 6

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ryby

Łosoś pieczony w piekarniku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ryby

Pstrąg z piekarnika

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Ryby

Dzwonki z łososia z patelni z estragonem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-08

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Ryba smażona

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-12

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ryby