Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ryba na parze

Dodany przez

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 8231

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Chińska ryba na parze - Przepis w opisie trochę skomplikowany ale tak naprawdę prosty w wykonaniu oraz smaczny i efektowny. Podawać z ryżem i białym winem.

Zdjęcia

Składniki

Jakakolwiek ryba - halibuta mały łosoś lub inna świeża ryba, (większą pokroić pokrojone na części)
pęczek cienkiego szczypiorku pokrojony ukośnie na paski 4 - 5 cm
jedna świeża marchew starta w długie paski
2 lub 3 świeże posiekane w plastry pieczarki lub kilka namoczonych suszonych grzybów
6 liści kapusty pekińskiej,
2 plasterki świeżego korzenia imbiru, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane lub wyciśnięte praska
1 / 4 filiżanki sosu sojowego
1 / 4 filiżanki wody
3 łyżki białego wina wytrawnego
1 łyżka oleju sezamowego
jedna kostka rosołowa
jedna papryczka chili pokrojona w ukośne plastry
pieprz i sól do smaku

Jak zrobić Ryba na parze?

Przygotować naczynie do gotowania na parze. Jeżeli nie masz takiego naczynia możesz rybę ułożyć na talerzu ale nie bezpośrednio - powinna unosić się w powietrzu - ja pod rybę podkładam kilka chińskich pałeczek lub bambusowych patyczków do szaszłyków.
Pod Patyczkami układam 1/2 przygotowanego szczypiorku i liście kapusty.

Następnie przygotowuję bulion, mieszając z gorącą wodę z olejem sezamowym, sosem sojowym, winem, imbirem, czosnkiem, grzybami i kostką rosołową.

Następnie bulion wlewam do naczynia i nad nim umieszczam rybę (jeżeli nie jest to naczynie do gotowania na parze, talerz z rybą postaw na odwróconej do góry dnem miseczce - tak aby był nad powierzchnią bulionu).

Całość gotuj pod przykryciem tak aby ryba parowała się przez 15 - 20 minut - w zależności od wielkości ryby) Na kilka minut przed końcem parowania, posyp rybę pozostałą częścią szczypiorku z mieszaną z utartą marchewką i talarkami papryczki chili.

Przed podaniem ułóż rybę posypaną szczypiorkiem z marchewką i chili, na półmisku, polej bulionem na którym była parowana.

UWAGA:
Ilość wody, sosu sojowego oleju sezamowego zależy od naczynia w którym parujemy rybę. Jeżeli ryba jest tłusta, nie dodaję oleju sezamowego. Zamiast kapusty Pekińskiej może być kilka liści zwykłej. Ważne jest żeby ryba "PAROWAŁA" się równomiernie ze wszystkich stron - dla tego powinna leżeć na patyczkach lub przygotowywana w ganku do gotowania na parze.
Komentarze

Do przepisu na: Ryba na parze

VoytekK#

VoytekK

2011-03-13 10:45:42

Przyznaję, że mocno skomplikowałem opis tego przepisu - w wykonaniu jest naprawdę prosty. Dla lubiących grillowanie podaję łatwiejszy, który ostatnio zrobiłem latem będąc nad morzem. Wykorzystałem większość z wymienionych składników + flądry - z odciętymi brzegami (płetwy, ogon).
Mogą być dzwonka łososia lub małe ryby słodkowodne KONIECZNIE ŚWIEŻE - nie polecam mrożonych filetów.
Całość zawijamy szczelnie w folii aluminiowej i na grilla.
Kolejność zawijania - folia aluminiowa skropiona sosem sojowym zmieszanym z olejem sezamowym i białym winem, liść kapusty pekińskiej, ryba, przyprawy, imbir, szczypior, na wierzch liść pekinki - skrapiamy sosem sojowym i olejem, zawijamy SZCZELNIE folią - najlepiej brzegi folii na zakładkę zawinąć kilkakrotnie, i na rozgrzany grill - po 10min z każdej strony. Po zdjęciu z grilla i "otworzeniu" folii rybka gotowa do jedzenia.

Palce lizać!!!

netha#

netha

2009-09-29 18:44:12

bardzo dobra i zdrowa rybka, polecam

!Olka#

!Olka

2009-03-28 12:55:51

Super przepis!!! Wystarczy uwaznie przeczytac i wszystko jasne a przygotowanie szybkie i proste. No i rybka zdrowa :-) Mniam!

!Mima#

!Mima

2009-02-08 11:41:06

Daria masz racje, ale sprobuj raz przeczytac i zrobic moze ci zasmakuje, a pozniej pojdzie juz prosciej i szybciej, jest smaczna naprawde.

!Daria#

!Daria

2009-02-06 11:29:00

Faktycznie zrobienie skomplikowane, ale jak skomplikowany opis skladnikow no to juz trudno opisac. Trzeba wszystko czytac zeby dojsc do sedna, chyba z niego nie skorzystam inne sa bardziej przejrzyste

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne