Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Rolada bananowa

Dodany przez

Ile porcji: 7

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 70 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 710

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

krem

  • masło 1 kostka
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • cukier puder 4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • banany 2 sztuki

Akcesoria

  • blacha, miska, łyżka,piekarnik

Jak zrobić Rolada bananowa?

Ciasto:
białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem. Rozmieszać i dodać białka. Delikatnie wymieszać i przelać na papier do pieczenia dokładnie rozprowadzając.

Piec ok 8-10 min w 170 stopniach. Po upieczeniu roladę przełożyć na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i szybciutko zwinąć. Odczekać aż wystygnie.

Krem:
budyń rozrobić wedle przepisu na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Ciepłe masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier puder i miksować na puch. Dodawać po łyżeczce ostudzonego budyniu ciągle miksując. Banana rozgnieść widelcem i dodać do miksowanego budyniu. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.

Roladę rozwinąć. Wyłożyć dokładnie krem na roladę i zwinąć. Lekko przycisnąć. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na wierzch posypać cukrem pudrem i przyozdobić kawałkami banana.
Komentarze

Do przepisu na: Rolada bananowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne