Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ratatouille

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 11568

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Ratatouille to jedna z najważniejszych potraw kuchni francuskiej. Podstawowa zasada to równa ilość pomidorów, cukinii i bakłażanów. Niektórzy dodają również cebulę, a także paprykę.

Najważniejszy w przygotowaniu dania jest czas, im dłużej duszą się warzywa tym aromatyczniejszą wersję ratatouille otrzymamy.

Poniższy przepis pochodzi z książki Mireille Guiliano 'Francuzki nie tyją - Książka kucharska', pozycja nie została wydana w Polsce, tłumaczenie moje własne.

Zdjęcia

<b>Ratatouille</b> to jedna z najważniejszych potraw <b>kuchni francuskiej</b>. Podstawowa zasada to równa ilość pomidorów, cukinii i bakłażanów. Niektórzy dodają również cebulę, a także paprykę. <br/><br/>Najważniejszy w przygotowaniu dania jest czas, im dłużej duszą się warzywa tym <b>aromatyczniejszą wersję</b> ratatouille otrzymamy. <br/><br/>Poniższy przepis pochodzi z książki <b>Mireille Guiliano \'Francuzki nie tyją - Książka kucharska\'</b>, pozycja nie została wydana w Polsce, tłumaczenie moje własne.

Składniki

Jak zrobić Ratatouille?

Umyć pomidory, cukinię i bakłażany. Wytrzeć warzywa i pokroic (bez obierania) w kostkę o równej wielkości. W garnku o grubym dnie podgrzac oliwę i następnie układac warstwami warzywa - najpierw bkałażany, nastęnie pomidory, a na końcu cukinie. Wcisnąc obrane ząbki czosnku, przykryć i dusić na małym ogniu, około 1-1,5 godziny. Na koniec przyprawic sola i pieprzem, a podawać posypane posiekaną natka pietruszki.
Komentarze

Do przepisu na: Ratatouille

!Eugenia#

!Eugenia

2014-10-09 17:23:10

ratatuj bez cebuli?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne