Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Racuszki z dodatkiem dżemu

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1011

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Racuszki z dodatkiem dżemu

Składniki

Akcesoria

  • miska
  • patelnia
  • drewniana łyżka
  • szklanka

Jak zrobić Racuszki z dodatkiem dżemu?

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka. Do tak przygotowanego rozczynu dodać mąkę, mleko (tyle mleka, aby ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe, prawie jak ciasto drożdżowe ), cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko należy porządnie uklepać drewnianą łyżką tak, aby powstawały w cieście pęcherzyki powietrza i ciasto "pracowało". Tak przygotowane ciasto odstawić na chwilę. Najlepiej przygotować sobie szklankę z ciepłą wodą do maczania łyżki, którą będziemy nabierali ciasto na racuchy. Łyżkę zamaczamy najpierw w szklance z ciepłą wodą po czym nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzaną, wylaną tłuszczem patelnię. Łyżeczką postarać się utworzyć lekki dołek w cieście i nałożyć odrobinę dżemu. Przykryć dżem cienką warstwą ciasta. Ta czynność musi być wykonywana w miarę sprawnie. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Smażymy z dwóch stron. Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Racuszki z dodatkiem dżemu

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne