Przepis na Pstrąg w pomarańczach

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
55 min.
Czas przygotowania:
25 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1568
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

  • pstrągi 4 szt
  • pomarańcze 2 szt średnie
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Jak zrobić Pstrąg w pomarańczach?

Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Pomarańcze obieramy, kroimy w plasterki i każdy plasterek przekrawamy na pół. Tuszki pstrągów nacinamy ukośnie do kręgosłupa i w nacięcia wkładamy półplasterki pomarańczy. Ryby oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy zieleniną. Odstawiamy na ok. 2 godz. Naczynie do zapiekania natłuszczamy, układamy w nim ryby grzbietami do góry, nakrywamy folia aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni c i zapiekamy ok. 30 min. W czasie pieczenia kilkakrotnie pstrągi polewamy stopionym masłem.

Podobne przepisy

Łosoś z ziołami

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-03-08

Dodany przez: ondrasz

Kategoria: Ryby

Karp w galarecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-10-03

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Szczupak w panierce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-13

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ryby

Smażona ryba

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-27

Dodany przez: mati

Kategoria: Ryby

Przekąska z chipsów i pasty z makreli wędzonej

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-28

Dodany przez: IKM

Kategoria: Ryby

Karp smażony w panierce

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby