Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska

Dodany przez

Ter-esa Ter-esa

Ile porcji: 24

Data dodania: 2010-03-15

Wyświetlenia: 12228

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Opis



Swojskie jadło...czyli wiemy co jemy.

Zdjęcia

 Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska
 Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • tłusta wieprzowina 1 kg
  • chuda wieprzowina 1 kg
  • słonina 25 - 30 dag
  • wołowina - młoda 1 kg
  • sól nie jodowana 5 dag
  • saletra 5 g
  • cukier 7-8 g
  • czarny pieprz 5 g
  • ew. owoce jałowca 4- 6 g
  • osłonki do kiełbas

Sposób przyrządzenia

Słoninę i mięso kroimy w drobną kosteczkę, usuwając błony. Sól kuchenną przesiewamy, pieprz mielimy. Sól, pieprz i saletrę dodajemy do masy mięsno -słoninowej, mieszamy i razem wyrabiamy. Wyrobione rozkładamy w cienkiej uklepanej warstwie w chłodnym pomieszczeniu i pozostawiamy na całą dobę. Po upływie doby mieszamy i dodajemy do masy mięsnej cukier. Masę mięsną wyrabiamy tak długo, aż stanie się kleista. Wyrobioną masę napełniamy ściśle kiełbaśnice i poprzez nakłuwanie ich usuwamy zgromadzone w kiełbasach powietrze. Kiełbaski układamy koliście tak, by powstał kształt wianków. Pozostawiamy kiełbasy w osłonkach w temperaturze ok. 15 stopni c jeszcze przez 3 - 3, 5 godziny a potem pieczemy lub wędzimy. A pieczemy w bardzo gorącym i gęstym dymie przez około 05 - 3/4 godziny w temp. Około 85 stopni c, aż do osiągnięcia brązowej barwy kiełbasy. Następnie studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką możemy również wędzić w zimnym dymie jałowcowym w ciągu 2 - 3 dni. Również możemy ją wędzić w gorącym dymie przez 1, 5 - 2 godzin. Jeśli nasze kiełbaski po uwędzeniu lub upieczeniu ważą za dużo, tzn, gdy ich waga przekracza 3/4poczatkowej wagi (tzn. Masy surowej)to podsuszamy je w chłodnym i przewiewnym miejscu. A ew. Nalot ściera z niej czystą ściereczką. Z takiej masy możemy również zrobić kiełbasę jałowcową, dodając do masy mięsnej namoczone przez dobę ziarna jałowca. Suszone owoce jałowca zalewamy letnią wodą ( 10-cio krotna objętość owoców) i pozostawiamy w wodzie również przez dobę. Po upływie doby - jałowiec odcedzamy z pozostałej nie wchłoniętej wody i rozcieramy na miazgę dodając pod koniec do utartej miazgi pozostałą odcedzoną wodę i tak przygotowany jałowiec dodajemy do masy mięsnej dokładnie ją wyrabiając

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska

!Roman#

!Roman

2011-08-23 16:24:11

Owoce jałowca mozna zalać gorąca wodą i po 1/2godz za pomoca shakera(mikser do koktajli wysokoobrotowy) rozbic wszystkie na miazgę bez odlewania wody. Prostsza robota.

bobara#

bobara

2010-12-13 14:32:41

o kurcze...ślinotok!!!wspomnienie dzieciństwa i pobytów na wsi u cioci....
oj zrobilabym taki specjał ( nie wspone ze zjadłabym) ale kurcze blade w bloku nie da rady....zostaje wspomnienie....szkoda...

Albertos#

Albertos

2010-03-20 23:53:28

Taka kiełbaska jest najlepsza. Pani przepis bardzo przypadł mi do gustu.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne