Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 12334

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:



Swojskie jadło...czyli wiemy co jemy.

Zdjęcia

 Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska

 Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • tłusta wieprzowina 1 kg
  • chuda wieprzowina 1 kg
  • słonina 25 - 30 dag
  • wołowina - młoda 1 kg
  • sól nie jodowana 5 dag
  • saletra 5 g
  • cukier 7-8 g
  • czarny pieprz 5 g
  • ew. owoce jałowca 4- 6 g
  • osłonki do kiełbas

Jak zrobić Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska?

Słoninę i mięso kroimy w drobną kosteczkę, usuwając błony. Sól kuchenną przesiewamy, pieprz mielimy. Sól, pieprz i saletrę dodajemy do masy mięsno -słoninowej, mieszamy i razem wyrabiamy. Wyrobione rozkładamy w cienkiej uklepanej warstwie w chłodnym pomieszczeniu i pozostawiamy na całą dobę. Po upływie doby mieszamy i dodajemy do masy mięsnej cukier. Masę mięsną wyrabiamy tak długo, aż stanie się kleista. Wyrobioną masę napełniamy ściśle kiełbaśnice i poprzez nakłuwanie ich usuwamy zgromadzone w kiełbasach powietrze. Kiełbaski układamy koliście tak, by powstał kształt wianków. Pozostawiamy kiełbasy w osłonkach w temperaturze ok. 15 stopni c jeszcze przez 3 - 3, 5 godziny a potem pieczemy lub wędzimy. A pieczemy w bardzo gorącym i gęstym dymie przez około 05 - 3/4 godziny w temp. Około 85 stopni c, aż do osiągnięcia brązowej barwy kiełbasy. Następnie studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką możemy również wędzić w zimnym dymie jałowcowym w ciągu 2 - 3 dni. Również możemy ją wędzić w gorącym dymie przez 1, 5 - 2 godzin. Jeśli nasze kiełbaski po uwędzeniu lub upieczeniu ważą za dużo, tzn, gdy ich waga przekracza 3/4poczatkowej wagi (tzn. Masy surowej)to podsuszamy je w chłodnym i przewiewnym miejscu. A ew. Nalot ściera z niej czystą ściereczką. Z takiej masy możemy również zrobić kiełbasę jałowcową, dodając do masy mięsnej namoczone przez dobę ziarna jałowca. Suszone owoce jałowca zalewamy letnią wodą ( 10-cio krotna objętość owoców) i pozostawiamy w wodzie również przez dobę. Po upływie doby - jałowiec odcedzamy z pozostałej nie wchłoniętej wody i rozcieramy na miazgę dodając pod koniec do utartej miazgi pozostałą odcedzoną wodę i tak przygotowany jałowiec dodajemy do masy mięsnej dokładnie ją wyrabiając

Do przepisu na: Podsuszana, pieczona - kiełbasa swojska

!Roman#

!Roman

2011-08-23 16:24:11

Owoce jałowca mozna zalać gorąca wodą i po 1/2godz za pomoca shakera(mikser do koktajli wysokoobrotowy) rozbic wszystkie na miazgę bez odlewania wody. Prostsza robota.

bobara#

bobara

2010-12-13 14:32:41

o kurcze...ślinotok!!!wspomnienie dzieciństwa i pobytów na wsi u cioci....
oj zrobilabym taki specjał ( nie wspone ze zjadłabym) ale kurcze blade w bloku nie da rady....zostaje wspomnienie....szkoda...

Albertos#

Albertos

2010-03-20 23:53:28

Taka kiełbaska jest najlepsza. Pani przepis bardzo przypadł mi do gustu.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne