Przepis na Pleśniakowy mazurek

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
897
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Jak zrobić Pleśniakowy mazurek?

Mąkę należy posiekać z miękkim masłem, następnie dodać żółtka i 1/2 cukru. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Posmarować dżemem, który wcześniej został wymieszany z wiśniówką. Drugą część ciasta zetrzeć przy użyciu jarzynówki na dżem. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli i pozostały cukier. Pianę wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao i zetrzeć przy użyciu jarzynówki na pianę. Ciasto udekorować połówkami orzechów włoskich i piec przez 45 minut w temp. 180 stopni.

Podobne przepisy

Masa budyniowa na biszkopt

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-23

Dodany przez: Pola

Kategoria: Ciasta

Ciasto malinowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-20

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Babka „Kryzysowa”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-06

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2023-10-06

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Biszkopt czekoladowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-05

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Kubuś

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Ciasta