Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pizza bianca

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 31min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 6 min.
Czas smażenia: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2486

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim ze świeżymi warzywami, mnóstwem ziół, kawą, pysznymi deserami, makaronami w każdym kształcie i formie, oraz pizzą.

Klasyczna pizza to ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i dodatki. Inną, nie mniej pyszną i rozpowszechnioną w Italii jest pizza bianca, tj. pizza biała, która zamiast sosu pomidorowego ma biały, albo w ogóle go nie ma, a reszta jest jak w klasycznej pizzy, czyli ciasto i dodatki.

Tak naprawdę składniki na pizza bianca można dobierać wg własnego gustu i smaku, niektórzy wybierają jedynie oliwę, rozmaryn i czosnek, inni przygotowują sos czosnkowy, bądź kremowy. Moja wersja jest z sosem kremowym.

Zdjęcia

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim ze świeżymi warzywami, mnóstwem ziół, kawą, pysznymi deserami, makaronami w każdym kształcie i formie, oraz pizzą. <br/><br/>Klasyczna pizza to ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i dodatki. Inną, nie mniej pyszną i rozpowszechnioną w Italii jest <b><i>pizza bianca</i></b>, tj. pizza biała, która zamiast sosu pomidorowego ma biały, albo w ogóle go nie ma, a reszta jest jak w klasycznej pizzy, czyli ciasto i dodatki.<br/><br/>Tak naprawdę <b>składniki na pizza bianca</b> można dobierać wg własnego gustu i smaku, niektórzy wybierają jedynie oliwę, rozmaryn i czosnek, inni przygotowują sos czosnkowy, bądź kremowy. Moja wersja jest z sosem kremowym.

Składniki

ciasto na pizzę

  • mąka 3 szklanki
  • woda ciepła 1 szklanka
  • drożdże świeże 5 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa 3 łyżki

dodatki

Jak zrobić Pizza bianca?

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i wlać połowę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, pozostałą wodę, oraz resztę mąki wymieszanej z solą. Dokładnie wymieszać składniki i odstawić na pół godziny. Następnie zagnieść ponownie ciasto (aby odgazować) i odstawić przykryte na kolejne pół godziny.

Farsz:
Pokroić cebule w ćwierćplasterki i podsmażyć na oliwie, aż się zeszklą, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano, rozmaryn i dodać kremówkę. Tuńczyka odsączyć. Odstawić sos, aby lekko ostygł.

Podzielić ciasto na 4 części. Uformować pizze. Rozprowadzić sos, ułożyć kawałki tuńczyka i posypać startym serem. Do piekarnika nagrzanego na 230-250 stopni włożyć gotowe pizze i piec 6-7 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Pizza bianca

!olalala#

!olalala

2014-12-12 08:22:40

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne