Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas smażenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4677

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

Zdjęcia

<b><i>Pierogi z kapustą i grzybami</i></b> to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

<b><i>Pierogi z kapustą i grzybami</i></b> to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

Składniki

ciasto na pierogi

farsz

dodatkowo

Jak zrobić Pierogi z kapustą i grzybami?

Przygotowujemy farsz:
grzyby namaczamy we wrzatku. Jak napęcznieją gotujemy około 10 minut w wodzie z moczenia. Odcedzamy pozostawiając wywar, kapelusze drobno siekamy.

Kapustę kiszoną drobno szatkujemy, zalewamy wywarem z gotowania grzybów, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 20 min na dużym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy, liść i ziele odrzucamy.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy kapustę i smażymy 10 min. Następnie dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy cząsto mieszając aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy ciasto:
Mąkę mieszamy z solą, dodać wodę, olej i jajko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, jedną znowu zawijamy w folię, a drugie wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy i układamy na oprószonej mąką tacce.

Gotujemy przez 3 min od chwili wypłynięcia, w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oleju.
Komentarze

Do przepisu na: Pierogi z kapustą i grzybami

!PaulaT#

!PaulaT

2014-10-16 12:24:31

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne