Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Piernik żytni

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2145

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Pyszne, aromatyczne ciasto, którego smak i zapach nierozerwalnie łączy się z bożonarodzeniowym klimatem, skrzypiącym śniegiem, kominkiem z trzaskającym ogniem oraz radością i śmiechem. Polecam!

Zdjęcia

Pyszne, aromatyczne ciasto, którego smak i zapach nierozerwalnie łączy się z bożonarodzeniowym klimatem, skrzypiącym śniegiem, kominkiem z trzaskającym ogniem oraz radością i śmiechem. Polecam!

Składniki

do formy

Jak zrobić Piernik żytni?

Cukier wsypujemy do rondla i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy zbrązowieje, zalewamy wodą i przez chwilę gotujemy. Dodajemy miód, margarynę i olej. Gdy składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.

Do przechłodzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Następnie przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni c przez godzinkę.
Komentarze

Do przepisu na: Piernik żytni

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne