Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Piernik z miodem i powidłami

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 21211

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Piernik z miodem i powidłami jest absolutnie genialny! Polecam!

Zdjęcia

Piernik z miodem i powidłami jest absolutnie genialny! Polecam!

Składniki

  • miód 1 szklanka
  • mąka 2 szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • olej 0,5 szklanki
  • soda 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • goździki mielone 1 łyżeczka
  • kardamon 1 łyżeczka
  • powidła 1 słoiczek
  • skórka kndyzowana z pomarańczy 2 łyżki

Jak zrobić Piernik z miodem i powidłami?

Miód, olej, cukier, kakao oraz przyprawy podgrzewamy na małym ogniu aż kakao się rozpuści. Nie doprowadzając do wrzenia.

Masę ostudzić. Dodać do niej żółtka i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oraz skórkę kandyzowaną. Wszystko dobrze zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Jeną połowę posmarować powidłami i drugą przykryć.
Komentarze

Do przepisu na: Piernik z miodem i powidłami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne