Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pieczony kurczak pomarańczowo-miodowy

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2991

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszny, pieczony kurczak pomarańczowo-miodowy absolutnie zachwyca smakiem. Doskonale przypieczona, chrupiaca skórka, a pod nią miękkie, soczyste mięso. Bardzo polecam!

Zdjęcia

Pyszny, <b>pieczony kurczak pomarańczowo-miodowy</b> absolutnie zachwyca smakiem. Doskonale przypieczona, chrupiaca skórka, a pod nią miękkie, soczyste mięso. Bardzo polecam!

Składniki

  • kurczak 1 szt
  • sól 1 łyżka
  • sok pomarańczowy 1 szklanka
  • miód 1/2 szklanki
  • czosnek 3 ząbki
  • kumin 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki

Jak zrobić Pieczony kurczak pomarańczowo-miodowy?

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Polać oliwą, rozetrzeć po całym kurczaku palcami. Posypać solą i pieprzem. W rondelku podgrzać sok pomarańczowy z miodem, przeciśniętym praska czosnkiem, kuminem i słodka papryką.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ułożyć kurczaka na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i dokładnie polać glazura. Wstawić do piekarnika.

Po 15 minutach ponownie polać kurczaka glazurą. Po kolejnym kwadransie to samo, i jeszcze raz po 15 minutach. Piec kurczaka przez 15-20 minut i podawać od razu!
Komentarze

Do przepisu na: Pieczony kurczak pomarańczowo-miodowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne