Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej (seler naciowy pokroić w plasterki). Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Pęczak ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i zeszklić. Dodać pieczarki, krótko podsmażyć. Dodać marchewkę i seler. Wlać połowę porcji gorącej wody, przykryć, na małym ogniu gotować do miękkości warzyw. Dodać pęczak. Wlać resztę wody, zagotować. Wlać sos sojowy, przyprawić pieprzem, ponieważ sos sojowy jest słony zupy nie należy już solić. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natka.
Kategoria: Przetwory
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy