Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Pesto z makaronem

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 12min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 7 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3444

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Pesto, to włoski sos, zazwyczaj jadany z makaronem, bądź na grzankach. Podany przepis jest na "pesto zielone", zwane także liguryjskim, lub pesto alla genovese.

Podstawowymi składnikami pesto są orzechy, ser twardy np. parmezan, oraz oliwa.

Zdjęcia

Pesto z makaronem

Pesto z makaronem

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • bazylia 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • orzechy piniowe 30 gram
  • czosnek 1 ząbek
  • parmezan 50 gram
  • sól 2 szczypty
  • pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
  • makaron spaghetti 500 gram

Jak zrobić Pesto z makaronem?

W dużym garnku podgrzewam wodę i na wrzątek wrzucam makaron. Lekko solę i gotuję spaghetti al dente - około 5-7 minut.

Listki bazylii myję, osuszam ręcznikiem. Orzechy piniowe prażę na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć i brązowieć. Parmezan ścieram na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciskam praską.

Do pojemnika malaksera wrzucam bazylię, czosnek, orzechy i parmezan. Miksuję, następnie przyprawiam sola i pieprzem, i nie przerywając miksowania wlewam oliwę z oliwek.

Odcedzam makaron, zostawiam pół filiżanki wody z gotowania, dodaję pesto i mieszam. Jeśli sos jest za gęsty to wlewam odrobinę wody spod makaronu.

Podaje posypane wiórkami parmezanu.
Komentarze

Do przepisu na: Pesto z makaronem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne