Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pesto z makaronem

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 12min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 7 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4217

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Pesto, to włoski sos, zazwyczaj jadany z makaronem, bądź na grzankach. Podany przepis jest na "pesto zielone", zwane także liguryjskim, lub pesto alla genovese.

Inne nazwy, bardzo często używane to pesto bazyliowe, pesto z bazylii, sos pesto.

Podstawowymi składnikami pesto są orzechy, ser twardy np. parmezan, oraz oliwa.

Pesto z makaronem jest proste, a robi je się naprawdę szybko. Dodatkowo wystarczy podać prostą sałatkę z winegretem, oraz białe wino i mamy iście królewski posiłek :)

Zdjęcia

Pesto, to <b>włoski sos</b>, zazwyczaj jadany z makaronem, bądź na grzankach. Podany przepis jest na "pesto zielone", zwane także <b>liguryjskim</b>, lub <b>pesto alla genovese</b>. <br/><br/>Inne nazwy, bardzo często używane to <b>pesto bazyliowe</b>, <b>pesto z bazylii</b>, <b>sos pesto</b>.<br/><br/>Podstawowymi składnikami pesto są <b>orzechy</b>, ser twardy np. parmezan, oraz <b>oliwa</b>.<br/><br/><b><i>Pesto z makaronem</i></b> jest proste, a robi je się naprawdę szybko. Dodatkowo wystarczy podać prostą sałatkę z winegretem, oraz białe wino i mamy iście królewski posiłek :)

Pesto, to <b>włoski sos</b>, zazwyczaj jadany z makaronem, bądź na grzankach. Podany przepis jest na "pesto zielone", zwane także <b>liguryjskim</b>, lub <b>pesto alla genovese</b>. <br/><br/>Inne nazwy, bardzo często używane to <b>pesto bazyliowe</b>, <b>pesto z bazylii</b>, <b>sos pesto</b>.<br/><br/>Podstawowymi składnikami pesto są <b>orzechy</b>, ser twardy np. parmezan, oraz <b>oliwa</b>.<br/><br/><b><i>Pesto z makaronem</i></b> jest proste, a robi je się naprawdę szybko. Dodatkowo wystarczy podać prostą sałatkę z winegretem, oraz białe wino i mamy iście królewski posiłek :)

Składniki

  • bazylia 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • orzechy piniowe 30 gram
  • czosnek 1 ząbek
  • parmezan 50 gram
  • sól 2 szczypty
  • pieprz czarny świeżo mielony 2 szczypty
  • makaron spaghetti 500 gram

Jak zrobić Pesto z makaronem?

W dużym garnku podgrzewam wodę i na wrzątek wrzucam makaron. Lekko solę i gotuję spaghetti al dente - około 5-7 minut.

Listki bazylii myję, osuszam ręcznikiem. Orzechy piniowe prażę na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć i brązowieć. Parmezan ścieram na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciskam praską.

Do pojemnika malaksera wrzucam bazylię, czosnek, orzechy i parmezan. Miksuję, następnie przyprawiam sola i pieprzem, i nie przerywając miksowania wlewam oliwę z oliwek.

Odcedzam makaron, zostawiam pół filiżanki wody z gotowania, dodaję pesto i mieszam. Jeśli sos jest za gęsty to wlewam odrobinę wody spod makaronu.

Podaje posypane wiórkami parmezanu.
Komentarze

Do przepisu na: Pesto z makaronem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne