Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Pasztet z marchwi

Dodany przez

weramera weramera

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania: 2009-03-29

Wyświetlenia: 2562

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Jak zrobić Pasztet z marchwi?

Marchew obrać i odłożyć 70 dag, resztę pokroić, ugotować na miękko na rosole. Całe marchwie ułożyć w jednym rzędzie w płaskim rondlu, dodać 2 łyżki masła, smażyć 5 minut na silnym ogniu, zmniejszyć płomień, wlać szklankę rosołu z gotowania, wino, miód, szczyptę soli, gotować obracając, aż sos odparuje. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Ugotowaną, ostudzoną i pokrojoną marchew zmiksować, wbić jajka, dodać śmietanę, ocet balsamiczny, pozostałe masło, natkę oraz gałkę muszkatołową. Paprykę wmieszać, sól, pieprz. Formę pasztetową wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć warstwę masy marchewkowej, na niej warstwę marchwi w sosie, znowu warstwę masy, marchew, przykryć masą, na wierzchu ułożyć wiórki masła, przykryć folią. Wstawić do piekarnika, piec w kąpieli wodnej przez godzinę.

Do przepisu na: Pasztet z marchwi

!Sami#

!Sami

2009-04-02 08:08:45

Bardzo mi smakuje, mozna z sosem zurawinowym lub jakims innym, ale sam w sobie na chlebek tez smaczny

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne