Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Pasztet z marchwi

Dodany przez

weramera weramera

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania: 2009-03-29

Wyświetlenia: 2336

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Sposób przyrządzenia

Marchew obrać i odłożyć 70 dag, resztę pokroić, ugotować na miękko na rosole. Całe marchwie ułożyć w jednym rzędzie w płaskim rondlu, dodać 2 łyżki masła, smażyć 5 minut na silnym ogniu, zmniejszyć płomień, wlać szklankę rosołu z gotowania, wino, miód, szczyptę soli, gotować obracając, aż sos odparuje. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Ugotowaną, ostudzoną i pokrojoną marchew zmiksować, wbić jajka, dodać śmietanę, ocet balsamiczny, pozostałe masło, natkę oraz gałkę muszkatołową. Paprykę wmieszać, sól, pieprz. Formę pasztetową wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć warstwę masy marchewkowej, na niej warstwę marchwi w sosie, znowu warstwę masy, marchew, przykryć masą, na wierzchu ułożyć wiórki masła, przykryć folią. Wstawić do piekarnika, piec w kąpieli wodnej przez godzinę.

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Pasztet z marchwi

!Sami#

!Sami

2009-04-02 08:08:45

Bardzo mi smakuje, mozna z sosem zurawinowym lub jakims innym, ale sam w sobie na chlebek tez smaczny

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne