Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Pasta z bakłażana

Dodany przez

Agatta Agatta

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania: 2013-07-16

Wyświetlenia: 894

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Opis

Pasta z bakłażana to popularne danie krajów arabskich. Pyszna do mięs, a także jako dip do warzyw.

Zdjęcia

Pasta z bakłażana

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • bakłażan 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • tahini 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • natka pietruszki posiekana 4 łyżki
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki

Sposób przyrządzenia

Bakłażany umyc, wytrzeć, położyć na blaszce do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut.

Następnie wyjąć bakłażany, ostudzić, zdjąć skórke, a miąższ włożyć do blendera. Dodać obrane i posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz, oraz paprykę. Ponownie zmiksować.

Na koniec dodać tahini, oraz oliwę z oliwek i jeszcze raz zmiksować, az pasta będzie puszysta i gładka.

Komentarze

Do przepisu na: Pasta z bakłażana

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne